Dostupni linkovi

Zakon o penzijama na uštrb radnika?


Penzioneri su izašli na ulice u oktobru 2017. u Sarajevu
Penzioneri su izašli na ulice u oktobru 2017. u Sarajevu

Federacija BiH je dobila novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, nakon godinu dana parlamentarne procedure i desetak izmjena koje je prijedlog pretrpio.

Usvajanje ovog Zakona za jedne je istorijski čin, a za druge dan žalosti. To dovoljno govori koliko su oprečna mišljenja i koliko je zakon podijelio sve što se podijeliti može. U ovom primjeru nema klasičnog zauzimanja strana - Vlada i Sindikat, jer su se čak na suprotnim pozicijama našli tradicionalni saveznici, Savez udruženja penzionera i Savez samostalnih sindikata. Penzioneri zakon podržavaju, sindikalci su žestoko protiv.

"Vlada kao predlagač nije dobila saglasnost sindikata za ovaj zakon zbog više primjedbi, smatramo da će njime naročito biti pogođeni radnici u realnom sektoru“, kaže Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

"Ovaj je zakon dobar jer će zaustaviti nepravilno utvrđivanje i izračunavanje penzija, a one će biti redovne“, naglašava predsjednik Saveza penzionera Federacije, Mehmedalija Rapa.

Na potpuno suprotstavljenim stavovima su vladajuće stranke i opozicija. Vladajući navode da će zakon unijeti stabilnost i sigurnost u penzioni sistem. Opozicija smatra da će zakon radničku sirotinju pretvoriti u penzionersku sa 326 KM penzije. “Sadašnji penzioneri su prevareni, a budući opljačkani .Ovom reformom su posvađani penzioneri i radnici“, poručio je Aner Žuljević iz SDP-a.

Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Vesko Drljača, kao predlagač zakona tvrdi da će on uvesti pravičniji sistem u ovu oblast, jer se zasniva na bodovnom sistemu za obračun visine penzija, na godinama staža i uplaćenim doprinosa. Evo ministrove računice.

„Osiguranik s 40 godina staža, ako mu je plaća bila u visini prosječne u Federaciji BiH, za svaku godinu će imati po jedan bod. Pomnoženo s godinama staža, to je ukupno 40 bodova koji se potom množe s koeficijentom 14. Penzija takvom korisniku iznosit će 560 KM ( 40X14)“, precizira ministar Drljača.

Policajci: Ne želimo u penziji biti na prosjačkom štapu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Policajci bi prema toj računici imali manje penzije, ali je za njih je predložen drugi zakon koji će zasebno urediti penzije, podsjeća Drljača.

Primjena zakona počinje već narednog mjeseca i tada će situacija biti jasnija. Za razliku od ranijeg zakona, sada se predviđa jednokratno povećanje za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 odsto i pet odsto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

Novi zakon će, prema mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u penzijama penzionera koji su ušli u penzijski sistem do 1998. godine, a istovremeno će približiti, odnosno ujednačiti visine penzija za one koji su otišli u penziju po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.

Kada je riječ o starosnoj penziji, za razliku od zakona koji je trenutno na snazi a prema kojem osiguranik mora imati najmanje 20 godina staža, novi zakon predviđa 15 godina staža osiguranja.

Mogućnost odlaska u prijevremenu penziju ostaje, iako će se uslovi mijenjati iz godinu u godinu te će biti znatno stroži nego što je to bilo ranije.

Novi Zakon o PIO Federacije predviđa uvođenje trezorskog poslovanja gdje Federacija, odnosno entitetski budžet garantuje isplatu penzija i staje iza ovog sistema. To će dovesti do redovnosti isplata, tvrdi predlagač zakona.

U Republici Srpskoj se već prešlo na trezorski sistem isplate penzija a rukovodstvo fonda tvrdi da je to donijelo redovnost u isplati penzija i stabilizaciju Fonda.

Protest penzionera: 'Nek' vlada živi od 300 maraka'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Inače, penzioni fondovi i u Federaciji i u Republici Srpskoj su u gubicima, jer im javna preduzeća i zdravstvene ustanove duguju velike svote novca. Dug prema Federalnom zavodu je davno premašio 500 miliona eura ili preko milijardu KM. Fond Republike Srpske potražuje oko 500 miliona KM ili 250 miliona eura.

Jasno je da problem penzionera, odnosno isplate penzija neće biti riješen na reformski način sve dok ne bude povećana zaposlenost u oba entiteta. Sada je svake godine sve više penzionera, a sve manje zaposlenih.

BiH ima oko 665 hiljada penzionera a oko 760 hiljada zaposlenih, što znači da na jednog penzionera dolazi 1,13 zaposlenih.

Prema podacima Saveza penzionera, u Federaciji BiH 66 posto penzionera živi od minimalne penzije od 326 KM, što je zona apsolutnog siromaštva prema kvalifikaciji UN-ovih agencija, a više od tri četvrtine penzionera ima penziju nižu od 500 KM. Na „ penzionerskom minimalcu“ je i skoro četvrtina penzionera u Republici Srpskoj.

To znači da najstariji građani BiH, koji su izgradili najznačajnije objekte u svojoj zemlji, a koje današnji „vladaoci“ čak i teško održavaju, često liježu bez večere, razmišljajući kako preživjeti naredni dan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG