Dostupni linkovi

Zakon o PIO-u usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH


Parlament Federacije BiH
Parlament Federacije BiH

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH podržali su sa 55 glasova za, 19 protiv i tri suzdržana glasa Prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na današnjoj vanrednoj sjednici.

Usvojene su i dopune Zakona o policijskim službenicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Novim Zakonom o PIO-u predviđen je novi bodovni sistem za obračun visine penzija u Federaciji BiH, a predlagači zakona su više puta ponovili da će biti pravedniji i da će uvesti više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja.

Za razliku od dosadašnjeg, u novom zakonu o PIO-u koji je Vlada FBiH utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

Novi zakon će, prema mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u penzijama penzionera koji su ušli u penzijski sistem do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine penzija za penzionere koji su otišli u penziju po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.

Protiv diskriminacije budućih penzionera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je da je cilj Prijedloga Zakona o PIO-u stabilizirati penzioni sistem i omogućiti pravičniji sistem izračuna penzija uvođenjem bodovnog sistema.

Uz ostalo, prezentirani su izračuni penzija za različite kategorije, pa je napomenuto da bi penzija učiteljice sa 40 godina staža po trenutnom zakonu bila 635 KM, a prema novom bila bi 672 KM, odnosno 37 više.

Drljača je napomenuo da bi, kada je riječ o penzionerima koji su radni vijek proveli u realnom sektoru, bila penzija uvećana za 25 maraka. To isto, prema njegovim riječima, važi i za policijske službenike.

Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH usvojen je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Zakon je odobren bez rasprave i po skraćenom postupku.

Ovaj prijedlog usvajan je u svojevrsnom paketu, zajedno sa Prijedlogom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u kojem je navedeno da se uslovi penzionisanja za policijske službenike definiraju u Zakonu o policijskim službenicima FBiH.

S obzirom na to da Vlada FBiH nije pristala da policijski službenici uđu u zakon o PIO kao posebna kategorija i da se njihova penzija obračunava na poseban način, usaglašeno je da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima, čime se policajcima nudi obračun penzija na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka.

Policajci traže bolje uvjete za umirovljenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

XS
SM
MD
LG