Dostupni linkovi

Novo 'stezanje kaiša' u BiH


Građani, uglavnom, nezadovoljni novim cijenama

Distributeri nafte u Bosni i Hercegovini formirali su nove cijene goriva zbog nedavno usvojenog Zakona o akcizama. Zbog novih nameta poskupljuje benzin, dizel, plin i bio goriva kao i lož ulje.

Naftaši predviđaju veliki pad prometa, a novim cijenama koje će na snagu stupiti 1. februara nisu zadovoljni ni građani.

Zbog dodatne akcize na naftu i naftne derivate, benzin i dizel poskupiće za 0,15 konvertibilnih maraka (KM) plus PDV, što znači da će biti skuplji za 18 feninga.

Tako će litra dizela Euro 5 koštati 2,09 KM a litra bezolovnog benzina 2,08 KM.

Ipak najviše će poskupiti plin, jer se novim Zakonom o akcizama uvodi taksa i na ovaj energent od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve.

Benzin i dizel poskupiće za 0,15 KM plus PDV
Benzin i dizel poskupiće za 0,15 KM plus PDV

Nova taksa će tako po kalkulaciji distributera povećati cijenu ovog energenta za trideset feninga, pa će umjesto 0,80 KM po litri sada koštati 1,10 KM.

Uvedena je i akciza na bio goriva i biotečnosti u iznosu od 0,70 KM po litri.

Tako je BiH jedinstvena zemlja u Evropi po destimulisanju upotrebe manje štetnih goriva po okolinu.

Primjera radi, akciza na lož ulje porasla je tek za 15 feninga sa 0,30 KM na 0,45 KM po litri.

Distributeri nafte u roku od 10 dana moraju predati liste zaliha nafte i naftnih derivata i uplatiti nove namete na postojeće zalihe.

Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Federacije BiH Milenko Bošković kaže da očekuju veliki pad prometa.

"Za osiguranje iste potrošnje goriva unutar energetskog bilansa države nama distributerima će biti potrebno puno više novaca da osiguramo istu količinu goriva, što iz vlastitih sredstava što iz kreditnih zaduženja i ostalo. Takođe, logično je za očekivati da će se smanjiti potrošnja jer su ljudi naviknuti da sipaju za 20, 50 ili 100 maraka i vjerovatno će se manje voziti", smatra Bošković.

Građani su, uglavnom, nezadovoljni novim cijenama.

Tako Banjalučanin Bojan Popović smatra da se opet krpe rupe preko leđa građana.

"Sve je to neki pokušaj državnih institucija da se napuni budžet koji je odavno ispražnjen i da se po narodu počne udarati. Uskoro ćemo dobiti porez i na zrak ako ovako nastave", kaže Popović.

Novim cijenama nije oduševljen ni Neven Marinković.

"To je 'divno' za naš standard, za naše male plate. Za moju punu prosvjetnu platu profesora muzičkog od 750 maraka to je baš pohvalno", sa sarkazmom komentariše nove cijene Marinković.

Ipak ima i onih koji smatraju da su nove akcize neophodne poput Banjalučanina Bore.

"To je normalno jer će se manje trošiti, manje će se vozati, a više sredstava će se akumulirati za potrebe izgradnje puteva i autoputeva, jer smo najgori na Balkanu po kvalitetu puteva", smatra Boro.

Rastu i cijene putarina
Rastu i cijene putarina

Uprkos poskupljenju goriva i nezadovoljstvu distributera i potrošača, nadležni uvjeravaju da će se putevi i autoputevi u BiH sada graditi brže, pogotovo što je odblokiran ranije ugovoren kredit od gotovo 530 miliona maraka za izgradnju cesta, a uskoro se može očekivati i tranša od skoro 150 miliona od MMF-a.

Pored povećanja cijena putarina i pojedinih goriva, građane BiH zabrinule su najave da će doći i do poskupljenja osnovnih namirnica. Građane BiH od prvog januara dočekale su nove cijene cigareta, koje su skuplje za 30 feninga.

Nova godina nove cijene. Cigarete su već skuplje. Građani strahuju da će poskupiti i osnovne životne namirnice. Za RSE govore Lidija, Muris i Fikret iz Sarajeva.

Šta donose poskupljenja?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:08 0:00

Statistički podaci pokazuju da prosječna neto plata iznosi oko 840 KM. Plate uposlenih u realnom sektoru su znatno niže, između 350 i 500 maraka. S druge strane, prosječna prehrambena potrošačka korpa za jednu četveročlanu porodicu kreće se od 600 do 800 KM.

To praktično znači da građani BiH svoju platu, u suštini, pojedu i da od nje ne mogu uraditi baš ništa drugo. U najtežem položaju su penzioneri. To potvrđuju Remza i Pašo:

Penzionerima najteže
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

Odmah po usvajanju seta zakona o akcizama, zastupnik u Parlamentu BiH Branislav Bojić najavio je mogućnost rasta cijena životnih namirnica.

"Da sutra bude skuplji hljeb, povrće i voće. Da skuplje bude gorivo i sve ono što je svakodnevna potreba građana, koji zaista imaju minimalna primanja", rekao je Bojić.

Međutim, iz Saveza udruženja za zaštitu potrošača BiH smatraju da ne bi smjelo doći do povećanja cijena. Podsjećaju kako su cijene nafte i naftnih derivata prije tri godine u BiH iznosile 2,35 po litru, što je pratio i porast cijena životnih namirnica. Većina tih cijena se zadržala, tako da kako tvrdi Gordana Bulić iz Saveza, nema opravdanja za nova poskupljenja.

"Zaista ne očekujemo da će akcize značajno da povećaju troškove u proizvodnji, odnosno troškove u prometu. Zbog toga smatramo da zaista ne postoji opravdan razlog da se povećaju cijene. To bi bilo iskorištavanje situacije", tvrdi Gordana Bulić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG