Dostupni linkovi

Zakon o nepokretnoj imovini na Ustavnom sudu Republike Srpske


Sjednica Narodne skupštine RS, 10. decembar 2021.
Sjednica Narodne skupštine RS, 10. decembar 2021.

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske nije postigla konsenzus o usaglašavanju zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, saopćeno je nakon sjednice Komisije u ponedjeljak, 14. marta.

Ovaj zakon će, prema proceduri, biti upućen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bh. entiteta Republika Srpska na dalje odlučivanje.

"Ustavni sud Republike Srpske donijet će konačnu odluku o tome da li se Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti odnosi na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda"saopćeno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Narodna skupštine Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, dok je Klub Bošnjaka pokrenuo postupak za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Vitalni nacionalni interes prema Ustavu BiH mogu zatražiti predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati) ukoliko smatraju kako je ugroženo neko od njihovih prava.

Zakon predviđa da nepokretna imovina, kojom je zabranjeno raspolaganje, bude upisana kao vlasništvo Republike Srpske (RS).

Republika Srpska ranije je već imala zakon koji se bavio pitanjem državne imovine, ali je stavljen van snage odlukom Ustavnog suda BiH iz 2012. godine.

Ustavni sud BiH je, u skladu sa ovom odlukom, kasnije osporavao i druge zakone koji državnu imovinu prepisuju na entitet.

U septembru 2021. neustavnim je proglašen entitetski Zakon o šumama, a godinu i po ranije, u februaru 2020. Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Ova pravosudna institucija je takođe u februaru 2020. godine ocijenila neustavnim i više članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS.

U svim odlukama, navedeno je da se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Raspolaganje imovinom koja je pripala državi BiH u procesu raspodjele imovine među bivšim republikama socijalističke Jugoslavije (SFRJ) zabranjeno je od 2005. godine. Zabranjeno je i raspolaganje imovinom koja je pripala BiH kao pravnom sljedniku bivše Socijalističke Republike BiH.

Ukoliko Ustavni sud RS odluči da postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa, sve se vraća na početak zakonodavnog procesa.

U suprotnom, zakon ide predsjedniku entiteta na potvrđivanje,i stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG