Dostupni linkovi

Višković poručio da RS ima ustavno pravo da raspolaže svojom imovinom


Radovan Višković, predsjednik Vlade bh. entiteta Republika Srpska u Istočnom Sarajevu, 14.10.2021. godine
Radovan Višković, predsjednik Vlade bh. entiteta Republika Srpska u Istočnom Sarajevu, 14.10.2021. godine

Predsjednik Vlade bh. entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Višković kazao je u srijedu, 13. aprila da je pitanje nepokretne imovine riješeno potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da "nijedna nelegalna odluka nelegalno postavljenog stranog činovnika ne može promijeniti činjenicu da RS ima ustavno i zdravorazumsko pravo da slobodno raspolaže svojom imovinom".

Višković je to izjavio povodom odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Christiana Schmidta, koji je dan ranije, u utorak, 12. aprila, obustavio Ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Višković naglašava da se radi o brutalnom napadu na legitimno pravo RS-a da donosi i usvaja zakone na svojoj teritoriji.

"Predlaganjem, a poslije toga i usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini, Republika Srpska samo potvrđuje ono što je zapisano u Dejtonu - da je nepokretna imovina na teritoriji Republike Srpske njeno vlasništvo, a ne BiH, na koje se sada nelegalno pokušava prenijeti to pravo", istakao je.

Predsjednik Vlade RS-a ističe da posljednja odluka "nelegalno izabranog i takozvanog visokog predstavnika međunarodne zajednice" predstavlja uvod u otvoreno miješanje u rad Ustavnog suda BiH, koji je u više navrata do sada pokazao da nije imun na pritiske stranog faktora.

"Posebna vrsta licemjerja je i u tome što se tvrdi da se, usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, navodno narušava pravna bezbjednost i investiciono okruženje", rekao je Viškovć.

Međutim, on smatra da upravo ovakvim, "nelegalnim odlukama nelegalno postavljenih stranaca, rastjeruju investitori i uvodi potpuna pravna nestabilnost", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, a usvojen je na sjednici Skupštine tog entiteta 10. februara.
Zakonom o nepokretnoj imovini je predviđeno da se nekretnine u vlasništvu države BiH pretvaraju u imovinu RS-a.

Prema ovom zakonu, na RS bi trebalo da bude upisana nepokretna imovina koju koriste entitetske institucije, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji su osnivači RS, odnosno jedinice lokalne samouprave.

XS
SM
MD
LG