Dostupni linkovi

Istovremeno formiranje Skupštine Zagreba i hapšenja u gradskoj tvrtki


Luka Korlaet, Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec iz koalicije Možemo tokom pobjedničke izborne noći u Zagrebu, 30. svibnja 2021. godine

U glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, u četvrtak, 17. lipnja, konstituirana je Gradska skupština izabrana na lokalnim izborima u svibnju.

Koalicija ljevice i lijevog centra, Možemo i Socijaldemokratske partije (SDP), ima solidnu većinu -28 od 47 mjesta u novom sazivu. Mlađi partner, socijaldemokrati, dobili su funkciju predsjednika Gradske skupštine.

Konstituirajuća sjednica prošla je bez diskusija i polemika. Socijaldemokrat Joško Klisović izabran je za predsjednika Skupštine, dva su potpredsjednička mjesta pripala vladajućoj većini – Ivani Kekin iz Nove ljevice i Teodoru Celakoskom iz Zagreb je naš, a dva desnoj opoziciji – Mislavu Hermanu iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Igoru Peternelu iz desnog Domovinskog pokreta.

U svom prvom obraćanju, Klisović je apelirao na gradske zastupnike da se suzdrže od ispraznog politikantstva i neetičkih podmetanja radi ostvarivanja jeftinih političkih bodova.

“Promicanje i zaštita javnog interesa, interesa naših sugrađana bit će moja glavna vodilja u organizaciji rada i upravljanju poslovima Gradske skupštine”, najavio je Klisović.

Lijevo-zelena koalicija Možemo dobila je na izborima u svibnju 23 mjesta, socijaldemokrati pet i sa koalicijskih 28 od ukupno 47 mjesta u Gradskoj skupštini imaju solidnu većinu za provođenje ambicioznog reformskog plana od 28 točaka - borbu protiv korupcije, reformu gradske uprave, ubrzavanje obnove nakon potresa, javno stanovanje, održivi razvoj i drugo.

Uhićenja zbog sumnji u gospodarski kriminal

Događanja istog dana dala su dodatne argumente u prilog jednom od prvih poteza novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. On je doživio oštre kritike jer je u ponedjeljak, 14. lipnja, bez natječaja imenovao dio novih ljudi u Upravu i Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga, tvrtke koja okuplja sva gradska poduzeća i čije poslovanje je već dugo pod udarom kritika zbog netransparentnosti i štetnih ugovora.

Naime, policija je, upravo dok je trajala konstituirajuća sjednica Gradske skupštine, izvijestila da je privela četiri osobe, od toga jednu rukovodeću osobu u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu – voditelja hitnih intervencija, zbog sumnje na gospodarski kriminal. Ostala trojica su direktori privatnih građevinskih firmi koji su mu davali mito kako bi od njega dobijali poslove.

“Gradsko stambeno je tvrtka kćer Zagrebačkog holdinga i u Holdingu su nužne hitne promjene”, komentirao je Tomašević nakon sjednice Gradske skupštine:

“I zato smo i hitno djelovali s izborom nove Uprave i Nadzornog odbora. Mogu reći da podržavamo sve napore svih istražnih tijela da se uvede red i da se raščiste svi sumnjivi poslovi u Zagrebačkom holdingu. Ukoliko se pokaže da su ti sumnjivi poslovi povezani s kriminalom u obnovi nakon potresa, onda je to dno dna”, kazao je Tomašević.

Zašto se propituju potezi bivše vlasti?

“Nije loše da se svi potezi novih zagrebačkih vlasti stalno preispituju”, komentirao je u izjavi za Radio slobodna Europa (RSE) intenzivna medijska i politička propitivanja svih dosadašnjih poteza Tomaševića i njegovih suradnika profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek, koji očekuje da će novoizabrana vlast u Zagrebu biti stabilna. Koja su najvažnija obećanja?

“Prije svega tu je novi model sanacije šteta od potresa. Govorilo se o mobilnim timovima, o tome da će gradska uprava asistirati građanima u prikupljanju papira i podnošenju zahtjeva za obnovu. To je najvažniji test, a drugi najvažniji test je saniranje gradskih financija i restrukturiranje ne toliko gradske uprave, koliko Holdinga. Ali morat će se i gradsko poglavarstvo restrukturirati i očekujemo da se uskoro vidi nova struktura”, nabraja Zakošek.

On očekuje da će u roku od godinu dana svi problemi Zagreba izići na vidjelo, i da će ih novi pristup, za razliku od mutnog i netransparentnog pristupa bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, moći riješiti.

“S obzirom na način kako je Bandić vodio Zagreb, ja ne sumnjam da nova garnitura može vrlo brzo pokazati uštede i neke rezultate koje će građani prepoznati”, najavljuje naš sugovornik.

Na lokalnim izborima u svibnju kandidat Zeleno-lijeve koalicije Tomislav Tomašević izabran je u drugom krugu za zagrebačkog gradonačelnika sa gotovo 200.000 glasova, a protivnik u drugom krugu bio mu je kandidat desničarskog Domovinskog pokreta Miroslav Škoro koji je dobio 100.000 glasova.

Zeleno-lijeva kolacija dobila je 23 od 47 mjesta u Gradskoj skupštini grada Zagreba, HDZ s partnerima šest, socijaldemokrati, Domovinski pokret i stranka Milana Bandića “BM 365” po pet, i kleropopulistički Most – tri.

Zagreb je preko dvije decenije, obilježene brojnim korupcijskim aferama, vodio Milan Bandić, koji je u veljači 2021. godine preminuo. Prvi puta je postao gradonačelnik 2000. godine kao kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske, a nastavio je pobjeđivati na izborima za gradonačelnika i nakon što je 2009. izbačen iz te stranke, pa je osnovao vlastitu stranku "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti".

Kako na lokalnim izborima u svibnju nije izabran dovoljan broj manjinskih zastupnika, u rujnu će se u Zagrebu održati dopunski lokalni izbori na kojima će pripadnici srpske manjine birati jednog zastupnika u Gradskoj skupštini, pa će ih biti ukupno 48.

XS
SM
MD
LG