Dostupni linkovi

Lider zeleno-lijeve koalicije Tomislav Tomašević novi gradonačelnik Zagreba


Tomislav Tomašević u izbornom štabu koalicije "Možemo" poslije objavljivanja rezultata, Zagreb, 30. svibanj
Tomislav Tomašević u izbornom štabu koalicije "Možemo" poslije objavljivanja rezultata, Zagreb, 30. svibanj

Sva četiri najveća hrvatska grada - Zagreb, Rijeka, Split i Osijek dobili su nova lica na svom čelu.

U Zagrebu je sa gotovo 200.000 glasova kandidat zeleno-lijeve koalicije Možemo Tomislav Tomašević pobijedio protukandidata Miroslava Škoru iz Domovinskog pokreta koji je dobio 100.000 glasova. U Zagrebu je glasalo 45,07 posto upisanih birača.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nije uspila sačuvati Split – tamo je pobijedio kandidat lijevog centra iz stranke Centar Ivica Puljak koji je za sobom ostavio HDZ-ovog kandidata Vicu Mihanovića. U najvećem dalmatinskom gradu glasalo je 43,53 posto upisanih birača.

U Rijeci su socijaldemokrati uspjeli sačuvati gradonačelničku fotelju – Vojka Obersnela koji nakon 20 godina odlazi sa funkcije gradonačelnika zamijenit će na tom mjestu njegov nekadašnji zamjenik Marko Filipović, čiju pobjedu nije uspio ugroziti nezavisni kandidat Davor Štimac. Izišlo je 34,16 posto upisanih birača.

HDZ je nakon 31 godinu uspio dobiti gradonačelnika Osijeka, gdje je 34-godišnji Ivan Radić premoćno pobijedio kandidata desnice Berislava Mlinarevića.

Tu je u situaciji kada se biralo između kandidata desnog centra (HDZ) i kandidata čvrste desnice (Domovinski pokret i Most koji su dali potporu Mlinareviću) očita velika apstinencija birača lijevog centra i ljevice i odaziv je bio svega 29,13 posto.

Tomašević: Čeka nas velik posao

Tomislav Tomašević sa dogradonačelnicima iz koalicije "Možemo" Lukom Korlaetom i Danijelom Dolanec u izbornom štabu nakon objavljivanja rezultata u Zagrebu, 30. svibanj
Tomislav Tomašević sa dogradonačelnicima iz koalicije "Možemo" Lukom Korlaetom i Danijelom Dolanec u izbornom štabu nakon objavljivanja rezultata u Zagrebu, 30. svibanj

"Zagrebe, dali ste mi povjerenje, a ja vas tražim sudjelovanje u promjenama, u donošenju odluka o razvoju grada", poručio je u prvoj izjavi novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Molim i za strpljenje jer nas čeka velik posao i sve promjene pred nama neće biti ni brze ni jednostavne, ali zajedno možemo ostvariti sve potencijale ovog grada i učiniti ga boljim mjestom za sve, a ne samo za odabrane", najavio je.

Plenković: HDZ je pobjednik ovih izbora

U HDZ-u su više nego zadovoljni.

"Želim iskazati jedinstven stav cijelog vodstva HDZ-a, a to je da je HDZ apsolutni, kolosalni pobjednik ovih izbora. Mi smo osvojili 15 od 20 hrvatskih županija, što se nije dogodilo dosad u povijesti", rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

HDZ je dao i jedine dvije žene na funkciji župana. Također, u HDZ-u ocjenjuju velikim uspjehom što imaju čelna mjesta u 45 posto hrvatskih gradova i općina.

HDZ je pobijedio i u Petrinji, socijeldemokrati su uspjeli sačuvati gradonačelničko mjesto Kristine Ikić – Baniček u Sisku, a dobili su i gradonačelnika Varaždina gdje je Ivana Čehoka opterećenog aferama zamijenio Neven Bosilj.

U Vukovaru HDZ nije uspio vratiti gradonačelničku fotelju – tamo je iznova za gradonačelnika izabran HDZ-ov otpadnik Ivan Penava, koji je pobijedio uz potporu desničarskog Domovinskog pokreta.

Ovi su lokalni izbori ozbiljno nagrizli monopol što ga je u Istri imao regionalistički Istarski demokratski sabor (IDS).

U Puli je nakon gotovo 30 godina izgubila IDS-ova kandidatkinja Elena Puh Belci, a pobiedio je nezavisni Filip Zoričić.

U Pazinu koji je sjedište Istarske županije Možemo je zabilježio još jedan uspjeh – tamo je njihova Suzana Jašić pobijedila IDS-ovog kandidata Renata Krulčića.

U Buzetu je pobijedio nekadašnji IDS-ovac Damir kajin s potporom SDP-a, a na razini županije dosadašnji IDS-ov župan Boris Miletić jedva je za parsto glasova pobijedio socijaldemokratskog izazivača Danijela Ferića.

Manja izlaznost nego u prvom krugu

Prema podacima do 16.30, izlaznost je bila 29,18 posto, što je manje nego u prvom krugu kada je glasalo 35,54 posto.

Građani su birali 87 općinskih načelnika, 56 gradonačelnika, 14 župana i gradonačelnika Zagreba.

Osim Zagreba, gradonačelnika se biralo u još tri najveća hrvatska grada – u Splitu, Rijeci i Osijeku. Sve njih biralo se tamo gdje u prvom krugu neki kandidat nije dobio više od 50 posto glasova izišlih birača, pa su dva kandidata sa najvećim brojem glasova ušla u drugi krug.

Najveću političku težinu imali su izbori za zagrebačkog gradonačelnika između dvojice najuspješnijih kandidata iz prvog kruga, Tomislava Tomaševića i Miroslava Škore.

Tomašević je pobijedio kao kandidat Zeleno-lijeve koalicije, u kojoj je najsnažnija platforma Možemo. Taj bivši dugogodišnji aktivist osvojio je u prvom krugu 16. svibnja gotovo 150.000 glasova, odnosno ukupno je 45,2 posto birača koji su izašli na izbore zaokružilo njegovo ime.

"Zagrebe, dali ste mi povjerenje, a ja vas tražim sudjelovanje u promjenama, u donošenju odluka o razvoju grada", poručio je u prvoj izjavi novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.
"Zagrebe, dali ste mi povjerenje, a ja vas tražim sudjelovanje u promjenama, u donošenju odluka o razvoju grada", poručio je u prvoj izjavi novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tomaševićev suparnik za drugi krug izbora u hrvatskoj metropoli bio je predsjednik desnog Domovinskog pokreta, poznati pjevač, autor i poduzetnik Miroslav Škoro. On je u prvom krugu osvojio ukupno oko 40.000 glasova, odnosno 12,2 posto izašlih birača.

Dok je Tomašević kampanju u prvom i drugom krugu vodio na lokalnim i komunalnim temama, Škoro je 14 dana drugog kruga kampanje iskoristio za žestok ideološki obračun sa Tomaševićem i Možemo optužujući ih da su plaćeni izvana, da su preko "tzv. nevladinih udruga" u deset godina "isisali" ogroman novac iz lokalnih, nacionalnih i europskih fondova i da je posrijedi jedna ekstremno lijeva agenda.

Škoro je 14 dana drugog kruga kampanje iskoristio za žestok ideološki obračun sa Tomaševićem
Škoro je 14 dana drugog kruga kampanje iskoristio za žestok ideološki obračun sa Tomaševićem

Zagreb je preko dvije decenije, obilježene brojnim korupcijskim aferama, vodio Milan Bandić, koji je u veljači 2021. godine preminuo. Prvi put je postao gradonačelnik 2000. godine kao kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), a nastavio je pobjeđivati na izborima za gradonačelnika i nakon što je 2009. izbačen iz te stranke, pa je osnovao vlastitu stranku "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti".

Formiranje novih općinskih i gradskih vijeća

U međuvremenu se polako zahuhtavaju pregovori o formiranju većina u novoizabranim općinskim i gradskim vijećima i županijskim skupštinama, izabranih na izborima 16. svibnja.

U Zagrebu će novi gradonačelnik Tomislav Tomašević imati solidnu podršku u Gradskoj skuštini, gdje Možemo sa 41 posto glasova imaju 23 od 47 mandata.

Također, već su im se kao koalicijski partneri ponudili socijaldemokrati koji su u zagrebačkoj Skupštini dobili pet mandata.

HDZ je na izborima za gradska vijeća osvojio većinu u 11 većih gradova, a SDP u dva.

HDZ tako ima većinu u gradskim vijećima Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Karlovca, Siska, Velike Gorice, Krapine, Virovitice, Požege i Osijeka. SDP je najviše glasova osvojio u gradskim vijećima Rijeke i Koprivnice.

Izbori su protekli bez ozbiljnijih incidenata, osim što je navečer muškarac srednje dobi došao u izborni stožer Možemo u Zagrebu i zapaljivom tekućinom izazvao manji požar, na što su ga zaštitari savladali i udaljili.

XS
SM
MD
LG