Dostupni linkovi

Ima li korupcije na zagrebačkom Adventu?


Advent u Zagrebu, fotoarhiv
Advent u Zagrebu, fotoarhiv

Turistička priredba "Advent u Zagrebu", koja je tri godine za redom bila najbolji Božićni sajam u Europi, u stvari je uređaj za prelijevanje javnog novca u džepove suradnika, sudskih svjedoka i šofera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, tvrde u zagrebačkoj oporbi.

Navode da kućice, odnosno prostor za pružanje ugostiteljskih usluga u najstrožem centru glavnog grada Hrvatske dodjeljuje podobnima izravnom pogodbom, bez jasnih kriterija omogućava im se dodatni popust od 50 posto, a onda ih ti zakupci daju u podnajam, iako je to izričito zabranjeno.

Pokušali su obavezati Bandića da im dostavi cjelovito izvješće o poslovanju "Adventa", ali vijećnici Bandićeve stranke "Bandić Milan 365" i HDZ-a (Hrvatska demokratska zajednica), koji čine većinu u Skupštini, to su u ponedjeljak navečer odbili.

Šta su motivi oporbe?

Traženje izvješća inicirala je gradska vijećnica i predsjednica oporbenog Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak-Taritaš, koja za Radio Slobodna Evropa (RSE) pojašnjava njihove motive.

"Zašto smo ove godine ovako reagirali? Zato što će za 19 kućica u Splitu grad Split od Adventa u svoj proračun uprihoditi više nego grad Zagreb za 228 kućica! Dakle, gradonačelnik Bandić cijeli javni prostor grada apsolutno doživljava kao prostor na kojem će namiriti svoje prijatelje, 'svoje' svjedoke u sudskim procesima koji se protiv njega vode, a u konačnici, pretpostavljam, i interese svih drugih koji su mu važni", kaže vijećnica Mrak-Taritaš.

Gradonačelnik Bandić (na fotografiji) cijeli javni prostor grada apsolutno doživljava kao prostor na kojem će namiriti svoje prijatelje: Mrak-Taritaš
Gradonačelnik Bandić (na fotografiji) cijeli javni prostor grada apsolutno doživljava kao prostor na kojem će namiriti svoje prijatelje: Mrak-Taritaš

Bivši vijećnik stranke Ive Josipovića "Naprijed Hrvatska", a sada nezavisni oporbeni gradski vijećnik Renato Petek iznosi saznanja koja, navodi, govore o kojem iznosu se radi.

"Kada smo pogledali prihode grada Zadra, grada Splita i drugih gradova koji kroz natječaj dodjeljuju kućice preko svojih tvrtki ili podružnica, izračunali smo da je grad Zagreb na ovaj način oštećen za devet do deset milijuna kuna (1,2 do 1,35 milijuna eura)", kaže Petek.

Josipovićeva stranka kolektivno je u travnju ove godine sa kompletnim članstvom ušla u SDP (Socijaldemokratska partija), ali Peteka nisu željeli primiti u SDP, pisali su tada mediji. On nije želio to komentirati, ali kaže da sada nastupa kao nezavisni vijećnik.

Kako je Bandić odgovorio?

Povodom afere sa iznajmljivanjem kućica na Adventu, Bandić je ranije kazao novinarima kako se "saga oko Adventa diže kako bi se minimalizirao evidentan uspjeh, jer je Zagreb triput iza sebe ostavio sve europske metropole i sad će biti najbolji na svijetu" i kako bi se njega "pokušalo uvaliti u kokošarnik". Zbog izmijenjenih uvjeta natječaja, Zagreb se ove godine nije mogao prijaviti u konkurenciju za najbolji europski Božićni sajam.

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ne planira priču oko Adventa ostaviti nedovršenom, pa će odmah iza Nove godine predložiti da se pravila izmijene na način da ubuduće sve bude transparentno i preko javnih natječaja.

Korupcija izborna tema

Najveće iznenađenje prvog kruga predsjedničkih izbora održanog 22. prosinca je upravo dobar uspjeh redatelja Darija Juričana, koji je svojom ironičnom kampanjom protiv političke korupcije, personificirane u liku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, sa gotovo 90.000 prikupljenih glasova bio peti najuspješniji kandidat, a u Zagrebu je sa 8 posto prikupljenih glasova četvrti – nakon Zorana Milanovića, Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore.

Za Peteka to je jako dobra vijest.

"Mene je fascinirao njegov rezultat u svim županijama! To da je on dobio barem dva posto glasova u Vukovarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Istarskoj županiji, a gotovo nigdje manje od toga, to ipak znači da, s tom temom korupcije i to što mi smatramo da Bandić i na državnoj razini predstavlja korupciju time što podržava Plenkovića i radi za njega prljav posao, ipak postoji nada da se neke stvari ipak mogu raditi drugačije i da možda možemo uspjeti u borbi protiv tog sada već sustava koji je uspostavljen", kaže je Petek.

Juričan je zatražio i da mu se ime službeno promijeni u Milan Bandić, ali u Ministarstvu uprave otežu s tim postupkom.

Pismo SDP-u i HDZ-u

Inače, Juričan je u utorak objavio otvoreno pismo predsjednicima SDP-a i HDZ-a Davoru Bernardiću i Andreju Plenkoviću ironično tražeći, kao četvrta politička opcija u Zagrebu, Zagrebački holding u postizbornoj podjeli političkog plijena.

Zagrebački holding je krovna tvrtka koja objedinjuje sva zagrebačka komunalna i ima godišnji proračun od oko pet milijardi kuna (oko 670 milijuna eura).

U pismu naslovljenom "Ima li tu mene?" Juričan im skreće pozornost da je u prvom krugu predsjedničkih izbora s prikupljenih 33.145 glasova u Zagrebu (87.882 u cijeloj Hrvatskoj) postao četvrta politička opcija u hrvatskoj metropoli, a da mu se nitko od šefova najvećih stranaka nije do sada javio.

Milan Bandić alias Dario Juričan, 2016.
Milan Bandić alias Dario Juričan, 2016.

"Vaše opcije HDZ-a i SDP-a u Zagrebu su stalnim dilovima s gradonačelnikom Milanom Bandićem dobrano namirene. Namiren je i moj poštovani protukandidat Miroslav Škoro, koji je ponovno dobio adventsku kućicu pokraj glavnog zagrebačkog Trga", piše Juričan na Facebooku te ističe da je "sad na njega došao red".

Kaže kako je u podjeli političkog plijena nakon izbora on odabrao Zagrebački holding, a Bernardiću i Plenkoviću poručuje da se dogovore o detaljima realizacije, uvjeren da im "to neće biti osobito teško, jer se takvim i sličnim poslovima bave već duže vrijeme".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG