Dostupni linkovi

Zagreb Pride ove godine uz zahtjev: Izmijeniti ustavnu definiciju braka


Ovogodišnja tema i slogan 19. Povorke ponosa je 'Sloboda i jednakopravnost unutar i izvan 4 zida'.

Ovogodišnji Zagreb Pride u subotu poslijepodne (19. rujna) kreće ne slučajno sa zagrebačkog Trga sv. Marka, na kojem se nalaze neke od najviših institucija Republike Hrvatske – Sabor, Vlada i Ustavni sud. I ove je godine glavno traženje upućeno upravo institucijama - da se ustavna definicija braka kao zajednica muškarca i žene izmijeni tako da obuhvati sve obitelji.

„Ovogodišnja tema i slogan 19. Povorke ponosa je 'Sloboda i jednakopravnost unutar i izvan 4 zida'. To znači da mi kao smatramo da jednakopravnost koju tražimo treba početi od izmjene Ustava, kako bi se to odrazilo na sve aspekte našeg života. Smatramo da jedino na taj način možemo ostvariti političku, kulturnu, ekonomsku i socijalnu pravdu za LGBTIQ zajednicu,“ kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) izvršna koordinatorica Zagreb Pridea Ana Urlić.

Referendum i ustavno definiranje braka

Nakon što je katolička udruga „U ime obitelji“ prikupila 683.948 potpisa građana, što je bilo više od zakonom propisanih 10 posto svih upisanih birača, kojim su zatražili održavanje referenduma, vlasti su 1. prosinca 2013. godine organizirale referendum na kojem su se građani izjasnili žele li da se Ustav izmijeni na način kako predlažu „obiteljaši“ - da se brak definira kao „životna zajednica muškarca i žene“. Za taj je prijedlog glasala većina građana koji su pristupili referendumu, i otada je ta definicija braka u Ustavu.

Mi ćemo u subotu u 15 sati na Markovom trgu zatražiti da se pokrene postupak izmjene Ustava tako da se u pravima i obvezama izjednače sve obitelji, kaže Ana Urlić.
Mi ćemo u subotu u 15 sati na Markovom trgu zatražiti da se pokrene postupak izmjene Ustava tako da se u pravima i obvezama izjednače sve obitelji, kaže Ana Urlić.

Vrijeme je da se to promijeni, kaže Ana Urlić.

„Mi ćemo u subotu u 15 sati na Markovom trgu zatražiti da se pokrene postupak izmjene Ustava tako da se u pravima i obvezama izjednače sve obitelji. Smatramo da je 7 godina nakon referenduma sazrelo vrijeme da se ta duboko ponižavajuća i nepravedna definicija braka izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji“, najavila je sugovornica RSE.

Jedna dobijena pravna bitka

U Hrvatskoj je 2014. godine donesen Zakon o životnom partnerstvu koji istospolnim parovima daje sva prava i obaveze kao i bračnoj zajednici, osim naziva – brak.

Ustavni sud Hrvatske nedavno je nakon trogodišnje pravne bitke dao za pravo jednom istospolnom paru koji žele udomiti dijete, a i udruga „Dugine obitelji“ najavljuje da je sljedeći korak u borbi za jednaka prava - usvajanje djece od strane istospolnih obitelji, jer podsjećaju da hrvatsko zakonodavstvo zabranjuje diskriminaciju po tom osnovu.

Ana Urlić tvrdi kako i ta odluka Ustavnog suda Hrvatske govori da je ova definicija braka iz 2013. godine besmislena, bespotrebna i potpuno protuprirodna. Ona vjeruje da će – nakon uspjeha oko udomljavanja - „Dugine obitelji“ i brojni istospolni parovi uspjeti i sa usvajanjem.

„Ali sigurno će se prije toga i posvojitelji i djeca i razni centri za socijalnu skrb, sudovi svih razina i na koncu Ustavni sud bespotrebno mrcvariti godinama, i zato mislimo da je promjena Ustava jedino pravedno i pošteno rješenje. Zato ćemo u subotu na Markovom trgu lopticu prebaciti tamo gdje joj je i mjesto, a to je – Hrvatski sabor“, kaže Ana Urlić.

Stradaju i dalje zastave

Prvih je godina početkom dvijetisućitih Zagreb Pride održavan uz snažnu policijsku zaštitu i prijetnje i dovikivanje pojedinaca iz publike, a potom je postao miroljubivi festival na kojem je u povorci ulicama Zagreba 2019. godine sudjelovalo čak 7.000 ljudi.

Ni ove godine ne stradaju glave, ali stradaju zastave duginih boja koje se od 2007. godine uoči Povorke ponosa postavljaju na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a posljednjih godina i na drugim središnjim zagrebačkim trgovima.

Kako su priopćili iz Zagreb Pridea, u noći sa 17. na 18. rujna „nepoznati homofobi su zastavu duginih boja, simbol LGBTIQ pokreta i povorki ponosa iz mržnje prema lezbijkama, gejevima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama nepoznati homofobi silom skinuli sa stijega na Trgu kralja Tomislava, gdje je bila izvješena uoči subotnjeg Zagreb Pridea.

„Krađa je žurno prijavljena policiji od koje očekujemo da što prije pronađe počinitelje, provede istragu i podnese prijavu. I to ne za kakav prekršaj, već za kazneno djelo krađe i vandalizma potaknuto mržnjom na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta“, poručuju iz Zagreb Pridea.

Oni napominju da je ovo već peti slučaj ove godine da su LGBTIQ zastave silom skinute, istrgane ili potpaljene, i to većinom na Trgu kralja Tomislava, nedaleko od zagrebačkog Glavnog kolodvora.

„Za homofobno paljenje zastave 15. lipnja na Trgu kralja Tomislava policija je ipak primjereno reagirala, počinitelja pronašla i protiv njega podnijela kaznenu prijavu za 'oštećenje tuđe stvari' i to 'počinjeno kao zločin iz mržnje' na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta, za što je predviđena kazna zatvora.“

Ništa manje, stoji u priopćenju Zagreb Pridea, „ne očekujemo ni ovaj put jer je presudno da ovo homofobno i transfobno iživljavanje prestane, da se pošalje jasna poruka da se takvi postupci neće tolerirati ili tretirati kao neki manji prekršaji“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG