Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Održan Zagreb Pride


Ilustrativna fotografija

Nekoliko tisuca ljudi prošetalo je u 16. Povorci ponosa pod sloganom "Slobodan život počinje ponosom" danas Zagrebom.

U povorci su sudjelovali i poptredsjednik Vlade i v.d. predsjednik Hrvatske narodne stranke Predrag Štromar, predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić, Anka Mrak-Taritaš, Goran Beus Richembergh, Milorad Pupovac i bivši predsjednik Ivo Josipović, te diplomati iz
15-ak zemalja akreditiranih u Hrvatskoj.Organizatori Zagreb Pridea poručili su da se većina LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ne osjeća sigurno 'biti out' u obitelji, u školi, na poslu što, kako naglašavaju, znači da se još uvijek ne čini dovoljno da jednakost i sigurnost bude zajamčena svima.

Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, iz Zagreb Pridea zahtijevaju da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju, prenosi Hina.

Zahtijevaju da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – od zlostavljanja u obitelji i u školi.

"Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome", navode, između ostalog, organizatori Povorke.

XS
SM
MD
LG