Dostupni linkovi

Diskriminacija gay turista se nije isplatila


Slučajevi diskriminacije stranih gay turista dogode se svakih nekoliko godina u Hrvatskoj
Slučajevi diskriminacije stranih gay turista dogode se svakih nekoliko godina u Hrvatskoj

Brazilski gay par kojima je zadarski iznajmljivač apartmana otkazao rezervaciju zbog njihove seksualne orijentacije ipak će ljetovati u Hrvatskoj. Nevladina udruga Zagreb Pride prekršajno će prijaviti iznajmljivača zbog diskriminacije, a servis za iznajmljivanje booking.com prekinuo je s njime suradnju.

Hladni tuš zbog diskriminacije ipak nije odbio gay par iz brazilskog Sao Paola od ljetovanja u Hrvatskoj. Nakon što im je zadarski iznajmljivač, vlasnik Apartmana Identity na servisu za iznajmljivanje booking.com napisao kako otkazuje njihovu rezervaciju jer su gay, i nakon što su oni svoje ogorčenje podijelili preko tvitera, booking.com ponudio im je drugi smještaj. Prekinuli su i suradnju sa iznajmljivačem diskriminatorom, pa zadarske Apartmane Identity nije više moguće bukirati na booking. com, ali niti na drugom globalno popularnom servisu za iznajmljivanje – airbnb.com.

U nevladinoj udruzi Zagreb Pride koja se bavi promocijom i zaštitom prava LGBTIQ osoba kažu kako su homofobija i transfobija prisutne u svim sferama hrvatskog društva, pa da ih ovaj slučaj ne iznenađuje.

"Nikako se ne radi o izoliranom slučaju. Često dobivamo pritužbe na nejednak tretman, diskriminaciju pri organiziranju smještaja ili boravka na plaži, u kafićima i barovima. Ali u principu najbolji pokazatelj situacije je to što se LGBTIQ osobe iz Hrvatske kojima se to događa često boje prijavljivati takve slučajeve. Nemaju povjerenja u policiju i pravosuđe, tako da se javnost sa ovakvim slučajevima uglavnom upoznaje kroz priče se LGBTIQ osoba koje su turisti i turistkinje, i koje nije strah o tome progovoriti, i koje budu šokirane takvom otvorenom netrpeljivošću s kojom se kod nas susreću", kaže za Radio Slobodna Europa izvršna koordinatorica Zagreb Pridea Jelena Poštić.

Nikako se ne radi o izoliranom slučaju: Jelena Poštić
Nikako se ne radi o izoliranom slučaju: Jelena Poštić

Vlasnik apartmana prvo se nije javljao medijima, a potom je jedan od članova njegove obitelji kazao kako su odbili brazilski gay par, jer su – kako tvrde - imali jako loša iskustva sa gay gostima iz Slovenije koji su u apartmanu radili orgije i na njih pozivali i domaće mladiće, i da su u apartmanu napravili veliku štetu.

Na upit RSE Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici za komentar ovog slučaja i njegov mogući utjecaj na odabir Hrvatske kao turističke destinacije odgovoreno nam je kako su "svi turisti dobrodošli u Hrvatsku", i da je Hrvatska "prepoznata kao zemlja dobrih domaćina te nam je žao ukoliko je bilo tko od naših gostiju doživio neugodnost."

Jelena Poštić kaže kako pozorno prate diskusije na društvenim mrežama:

"Pratimo polemike i primjećujemo da se najčešće vode oko toga ima li netko pravo odabrati tko će kod njih odabrati smještaj, večerati i slično, i zato nam je važno istaknuti da su zakoni Republike Hrvatske po tom pitanju vrlo jasni. Naime, diskriminacija u pružanju i pristupu uslugama po osnovi spolne orijentacije je protuzakonita, kao i po drugim osnovama – vjeri, spolu, obiteljskom statusu, boji kože itd. To je nešto što je jako važno da javnost zna – da ovakvo postupanje prije svega nije u skladu sa hrvatskim zakonima."

Takvi slučajevi diskriminacije stranih gay turista dogode se svakih nekoliko godina u Hrvatskoj. Prošle je godine jedna domaća nevladina udruga koja se bavi zaštitom i promocijom prava LGBTIQ osoba tražila smještaj na Jadranu za svoje aktivnosti, ali im je smještaj odbijen. Zagreb Pride požalio se pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, i ona je na temelju Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o suzbijanju diskriminacije utvrdila da se radi o diskriminaciji i dala je preporuke.

Jelena Poštić najavljuje da će Zagreb Pride i u ovom slučaju predložiti pravobraniteljici da izda upozorenje/preporuku, prekršajno će prijaviti iznajmljivača za diskriminaciju zbog povrede čl. 25 Zakona o suzbijanju diskriminacije i obavijestiti policiju da istraži cijeli slučaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG