Dostupni linkovi

Zagađenje od ugljičnog dioksida ponovno na razini od prije pandemije COVID-a 19


Ispuštanje plinova obogaćenih ugljičnim dioksidom
Ispuštanje plinova obogaćenih ugljičnim dioksidom

Zagađenje od ugljičnog dioksida (CO²) dostiglo je razinu kao onu od prije pandemije korona virusa, ostavljajući sve manje vremena za borbu protiv globalnog zagrijavanja, upozorava se u studiji objavljenoj 4. studenog.

Pandemija je zatvorila veliki dio svijeta i ekonomiju ovisnu od fosilnih goriva, što je izazvalo nevjerojatan pad ukupne emisije štetnih plinova od 5,4% u 2020. godini.

Međutim, tijekom 2021. godine nivo štetnih plinova sa stakleničkim efektom je za jedan posto samo manji bio od apsolutnog maksimuma iz 2019., navodi se u izvješću Global carbon project, u vrijeme održavanja konferencije o klimi COP26 u Glazgovu.

"Studija nas vraća u realnost u vezi s onim u svijetu pošto se događa u svijetu dok se u Glazgovu raspravlja o tome kako se boriti protiv klimatskih promjena", rekla je jedna od autorica studije, klimatologinja Corinne Le Quere.

Iako se predviđena emisija CO² u 2021. treba zadržati na 4,4% i biti niža od ona koje je zabilježena 2019., znanstvenici upozoravaju da se prometni sektor još nije oporavio od krize izazvane pandemijom COVID-a 19.

Samit o klimi: Sami sebi kopamo grob
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00
Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG