Dostupni linkovi

Samit COP26: Ugalj odbacuje 190 zemalja, ne i najveći potrošači


Ugalj je u 2019. godini proizveo oko 37% električne energije na svjetskoj razini.
Ugalj je u 2019. godini proizveo oko 37% električne energije na svjetskoj razini.

Velika Britanija je rekla da je 190 država obećalo na klimatskom samitu COP26 da će postepeno prestati koristiti ugalj, ali među njima nisu Australija, Indija, Kina i Sjedinjene Države, koji spadaju među najveće potrošače ovog energenta.

Velike zemlje koje koriste ugalj, uključujući Poljsku, Vijetnam i Čile, su među onima koje su se obavezale.

Ugalj je fosilni energent koji pojedinačno najviše doprinosi klimatskim promjenema.

Države su na samitu o klimi u Glazgovu potpisale dokument kojim se obavezuju da će izvršiti tranziciju i smanjiti upotrebu fosilnih goriva.

Potpisnice su se obavezale da će okončati sva ulaganja u novu proizvodnju električne energije sagorijevanjem uglja na svojim teritorijama i u drugim zemljama

Takođe su se složili da postepeno ukinu energiju dobijenu od uglja u 2030-im godinama u slučaju velikih ekonomija, odnosno u 2040-im godinama u slučaju siromašnih zemalja, rekla je Velika Britanija.

Samit o klimi: Sami sebi kopamo grob
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

Dogovoreno je da velike ekonomije postepeno obustave upotrebu uglja tokom 2030-ih godina, a siromašnije zemlje tokom 2040-ih godina.

Desetine organizacija takođe su potpisale obećanje, a nekoliko velikih banaka pristalo je da prestane s finansiranjem u industriju uglja.

"Kraj [upotrebe] uglja je na vidiku", rekao je britanski ministar za poslovanje Kwasi Kwarteng.

"Svijet se kreće u ispravnom smjeru, spreman je zapečatiti sudbinu uglju i prihvati benefite za okolinu i ekonomiju od izgradnje budućnosti zasnovane na čistoj energiji", kazao je.

Iako je na globalnom nivou ostvaren napredak u smanjenju upotrebe uglja, ovaj energent imao je udio od 37% u proizvodnji električne energije 2019. godine.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG