Dostupni linkovi

Samit u Glazgovu: Moguće ograničenje zagrevanja na 1,9 stepeni


Obećanja o smanjenju emisiji gasova, izrečena tokom samita o klimi (Cop26) u Glazgovu, ograničila bi porast globalne temperature na ispod 2C, što je prvi put da je svet na putu da ostvari taj cilj, ocenjuje se u istraživanju Univerziteta u Melburnu, prenosi Gardijan (Guardian).

Planovi Indije, trećeg najvećeg emitera gasova na svetu, napravili su značajnu razliku u proceni globalne temperature, pokazalo je ovo istraživanje.

Ako Indija i druge države ispune preuzete obaveze, temperature bi verovatno porasle za oko 1,9 stepeni iznad predindustrijskih nivoa. To je niže od gornje granice od 2C, ali više od donje granice od 1,5C utvrđene Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015.

Ed Miliband, ministar britanske laburističke vlade u senci za privredu, upozorio je da je potrebno još mnogo toga da se uradi.

„Svaki napredak je dobrodošao, ali nam je potreban izuzetan oprez u vezi sa proglašavanjem uspeha na osnovu nejasnih i često praznih neto nultih ciljeva za tri ili više decenija,” kazao je Miliband za Gardijan.

Kao primer je naveo Australiju koja je odredila kao cilj nultu emisiju gasova do 2050, ali su njeni planovi do 2030. su u skladu sa 4 stepena zagrevanja.

Alok Šarma, predsednik Cop26, rekao je da nove obaveze predstavljaju važan napredak, ali da će na ovom samitu morati da se uradi više da bi se svet približio cilju od 1,5 stepeni.

Sa preuzimanjem obaveza Indije i drugih država, 90 odsto globalnog bruto društvenog proizvoda je pokriveno obećanjima o nultoj emisiji gasova, u odnosu na samo 30 procenata pre godinu dana.

Ali, još uvek nedostaje kratkoročni cilj prepolovljenja globalnih emisija do 2030. godine, kazao je Šarma. Kako rešiti ovaj jaz u ambicijama sada je ključno pitanje za samit.

Autor izveštaja, Malt Majnhauzen (Malte Meinshausen), profesor Univerziteta u Melburnu, rekao je da je „velika” promena u projektovanom globalnom zagrevanju podstaknuta nedavnim poboljšanjima u Indiji i Kini u pogledu emisija za 2030., kao i posvećenost Indije nultoj emisiji do 2070. godine.

On je istakao da je to prvi put da je kombinacija obećanja i verovatni putevi u ograničenju emisija 190 zemalja, daje više od 50 odsto šanse da se zagrevanje ograniči na ispod 2C.

Ali, to je veoma uslovno i zavisi od kredibilnih planova zemalja da dostignu nultu emisiju, te da države u razvoju dobiju finansijska sredstva za borbu protiv klimatskih promena.

Glavni cilj Indije, dostizanje nulte emisije do 2070. godine, kritikovao je deo učesnika samita u Glazgovu kao neuverljiv i manji nego što trebalo očekivati od velike zemlje.

Od razvijenih zemalja se traži da dostignu nultu emisiju najkasnije do 2050. godine, a od zemalja u razvoju do 2060. Kina je postavila 2060. kao svoj cilj, ali neki analitičari kažu da će ga najveći svetski emiter verovatno ispuniti ranije.

Majnhauzen je rekao da je ograničavanja zagrevanja od 1,5 stepeni dugoročni izazov, sa otprilike 90 odsto šanse da će biti premašen imaući u vidu postojeća obećanja država.

Samit o klimi: Sami sebi kopamo grob
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

XS
SM
MD
LG