Dostupni linkovi

Zaev dobio mandat da formira novu vladu


Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, dodeljuje mandat za sastav buduće vlade lideru socijaldemokrata i bivšem premijeru Zoranu Zaevu. Skoplje, 13. avgust 2020.
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, dodeljuje mandat za sastav buduće vlade lideru socijaldemokrata i bivšem premijeru Zoranu Zaevu. Skoplje, 13. avgust 2020.

Na dan kada se obeležava devetnaesta godišnjica Ohridskog sporazuma, u senci postizbornih političkih zbivanja u Severnoj Makedoniji, predsednik Stevo Pendarovski je u četvrtak dodelio mandat za formiranje nove vlade lideru socijaldemokrata i bivšem premijeru Zoranu Zaevu.

Nakon ceremonije u predsedničkoj vili na Vodnu iznad Skoplja Zaev je izjavio da očekuje da za maksimum 20 dana formira novu vladu, što međutim, neće ići lako zbog odnosa snaga nakon izbora.

SDSM koja u svojoj koaliciji ima i albansku stranku BESA je dobila 46 mandata a za potrebnu većinu u parlamentu trebaju minimum 61 poslanika od ukupno 120 poslaničkih mesta.

Matematika i politički animoziteti između stranaka upozoravaju da je najupitnija staro-nova vlada i koalicija Zaeva (SDSM) i Ali Ahmetija (DUI), lidera stranke koja je osvojila 15 poslaničkih mesta na izborima 15. jula.

Lider albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) insistira da premijer bude njegov izborni kandidat Naser Ziberi. Međutim, SDSM smatra da kao pobednička partija ona ima pravo na premijersku poziciju i da je prava ličnost za tu poziciju Zoran Zaev.

I tu je, čini se najviše zapelo.

"Imamo uspeh u mnogim aspektima sa Ahmetijem, ali imamo i pitanja koja su još uvek otvorena, a to su prilično ozbiljna pitanja", rekao je mandatar za sastav nove vlade Zoran Zaev.

On je potvrdio da nastavlja razgovarati sa Ahmetijem jer imaju da reše dosta pitanja.

Sve ostale kombinatorike o formiranju Vlade su manje - više teško ostvarljive.

SDSM bi radije videla u koaliciji drugog albanskog partnera, Alijansu za Albance čiji je lider Zijadin Sela i Alternativu Afrima Gašija. Međutm, oni zajedno imaju 12 poslanika što je u konačnom zbir nedovoljno za formiranje Vladu.

Politički analitičar Sašo Klekovski iz Makedonskog centra za međunarodnu saradnju - MCMS smatra da mora hitno da se postigne dogovor o Vladi jer su državi preko potrebne funkcionalne institucije zbog zdravstvene i ekonomske krize.

"Mi ulazimo u period zdravstvenog i ekonomskog izazova. I vidimo da je javnost već žestoko polarizirana oko početka nove školske godine. I verovatno ćemo ući nespremni u takvu situaciju. Nemamo vremena za jedan, dva, tri kruga 'namigivanja'" , kaže za Radio Slobodna Evropa Sašo Klekovski.

Izbori su održani u jeku pandemije pod posebnim zdravstvenim protokolima.

Prvobitno su bili zakazani 12. aprila na zahtev opozicione VMRO DPMNE zbog toga što Severna Makedonija nije dobila datum za pregovore za članstvo u Evropskoj uniji prošle godine na samitu Unije u oktobru. Zatim su odloženi za 15. juli.

Glavna opoziciona stranka VMRO DPMNE na izborima je dobila 44 poslanika, samo dva manje od SDSM-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG