Dostupni linkovi

Brnabić posle zabrane Prajda LGBT aktivistima: Niko vam ne može zabraniti da šetate


LGBT+ aktivisti pozvali premijerku Srbije na Evroprajd šetnju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Niko vam ne može zabraniti da šetate u subotu, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić u Domu omladine Beograda, pred demonstrantima iz nevladinih i LGBT+ organizacija koje su u utorak protestovale protiv zabrane održavanja marša u okviru Evroprajda.

Aktivisti su se okupili u centru Beograda nekoliko sati nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo da je zabranilo održavanje Parade ponosa, najavljene za 17. septembar.

Ministarstvo je navelo da neće dozvoliti ni šetnju u organizaciji desničarske neformalne grupe "Antiglobalisti" u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine.

Ta grupacija je organizovala skupove protiv Evroprajda u Beogradu, koje je nazvala "litijama". Isti događaj je najavljen za dan kada je trebalo da se održi Parada ponosa.

Brnabić na konferenciji u Domu omladine
Brnabić na konferenciji u Domu omladine

Povicima "Hoćemo Prajd" demonstranti su dočekali Anu Brnabić uoči održavanja Međunarodne konferencije o ljudskim pravima u Domu omladine.

Aktivisti su joj skandirali "Šetajmo u subotu", na šta im je ona sa govornice Doma omladine odgovorila da im to niko ne može zabraniti.

"To je vaše osnovno ljudsko pravo", rekla je Brnabić.

Na komentare iz sale da je država popustila pred nasilnicima iz ekstremno desničarskih organizacija, Brnabić je odgovorila: "To ćemo tek videti."

Brnabić je rekla da je prva političarka na Zapadnom Balkanu koja se nije stidela da kaže da pripada LGBT+ zajednici. Dodala je da nema više prava od drugih pripadnika LGBT+ zajednice.

"Ne mogu da se venčam, ne živim u registrovanom partnerstvu, ne mogu da usvojim svoje dete", rekla je ona.

Na protestu su bili prisutni organizatori Prajda, aktivisti LGBT+ organizacija i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Oni su nosili zastave LGBT+ pokreta, kao i transparente sa porukama "Premijerka zabranjuje ljudska prava", "Ovo je i naša država", te "Mi smo građani, nismo ekstremisti".

Mihailović o zabrani: 'Osećam se posramljeno i uplašeno'

Marko Mihalović, iz organizacije Evroprajda rekao je za RSE da je "zanimljivo da je Ana Brnabić odlučila da na isti dan kada je Prajd zabranjen da dođe i otvori konferenciju o ljudskim pravima.

"Tokom njene vladavine, na početku i dok je bila ministarka, imali smo mnogo nade da ćemo imati saveznicu koja će ubrzati i koja će pokazati političku volju da reši probleme naše zajednice. To se nije desilo", kaže Mihailović.

Objašnjava da se nakon vesti o zabrani šetnje oseća užasno, posramljeno i uplašeno.

"Ja ne mogu više da prepoznam sentiment u sopstvenoj zemlji. Mi smo uvek imali problem sa netolerancijom, ali ovoliko nesankcionisane mržnje, ovoliko zla, ovoliko sumanutih izjava zvaničnika protiv nas je strašno".

Zašto je MUP zabranio Prajd?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je navelo da je nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana.

"...()...procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu", navelo je ministarstvo u svom obrazloženju.

Informaciju o zabrani su na društvenim mrežama potvrdili organizatori Evroprajda.

Kako je naveo Belgrade Pride na Instagramu, ministarstvo je zvanično rešenje o zabrani uručilo organizatorima 13. septembra.

"Beograd Prajd će iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da opovrgne ovu odluku", naveo je Belgrade Pride na Instagramu.


Kristine Garina, predsednica EPOA rekla je da je policija čekala poslednji mogući trenutak da i formalno zabrani marš Evroprajda.

"Svaki put kada se to ranije desilo u Beogradu, sudovi su tu odluku proglasili neustavnom. Ne može se dozvoliti da ostane prva ikada zabrana marša Evroprajda i ne sumnjam da će sud ovog puta zauzeti isti stav", navela je Garina u saopštenju 13. septembra.

Ona je poručila da nijedna zemlja koja poštuje sebe ne bi popustila pred nasilnicima.

"Zabrana je uzaludna. Hiljade LGBTI+ osoba i njihovih saveznika već su u Beogradu kako bi učestvovali na Evroprajdu", navela je Garina.

Ona je najavila da će se LGBT+ zajednica okupiti 17. septembra, čak i ukoliko ne bude mogla da održi šetnju.

"Pozivamo sve koji podržavaju LGBTI+ ravnopravnost i ljudska prava da zauzmu stav i pridruže nam se u subotu. Vreme je za promene i vreme je za Beograd. Tu smo i okupićemo se", poručila je ona.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao u pisanoj izjavi 13. septembra da je pripadnicima ministarstva, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

"Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dve šetnje - 'Evroprajda' i 'antiglobalista'. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana", rekao je ministar Vulin u pisanoj izjavi.

On je takođe apelovao na sve da poštuju zakon i da, kako je naveo, svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbednost".

Parada ponosa je šetnja koja je najavljena u okviru Evroprajda (Euro Pride), međunarodnog LGBT+ događaja čiji je domaćin svake godine drugi grad.

Glavni grad Srbije je domaćin događaja od 12. do 18. septembra. Sama šetnja bila je pod znakom pitanja.

Organizatori su prethodno istakli da su spremni za dijalog sa institucijama ako treba da se promeni maršruta. Prethodno su najavili i da će šetnju održati i u slučaju zabrane.

Partnerska organizacija Civil Rights Defenders objavila je na svoj zvaničnom Tviter profilu da se organizatori pripremaju da ulože žalbu sudu.

Osude zabrane Evroprajda iz Brisela

Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, izjavila je da je "veoma žalosno" što su vlasti u Srbiji zabranile marš u Evroprajda.

"Nedelje neizvesnosti u vezi sa održavanjem ovog marša poslale su pogrešnu poruku javnosti i stvorile prostor za retoriku mržnje i više pretnji LGBTI osobama, koje su upućivali, između ostalih, i verski poglavari", navodi se u saopštenju koje potpisuje Dunja Mijatović.

Ona je pozdravila nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o važnosti priznavanja i poštovanja ljudskih prava LGBTI osoba. Pozvala je srpske vlasti da obezbede da oni koji žele da šetaju za jednaka ljudska prava to mogu učiniti bezbedno.

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, izjavio je da je ispratio zabranu šetnje u okviru Evroprajda.

"Dok neizvesnost oko održavanja Evroprajd šetnje nije dobra vest, ohrabruju me signali da organizatori i vlasti Republike Srbije nastavljaju da traže rešenje za javni marš", napisao je Bilčik na Tviteru.


Zabranu šetnje osudila je Irena Joveva, članica Evroskog parlamenta iz Slovenije.

"Srpska policija odlučila je danas da zabrani marš u okviru Evroprajda u Beogradu. Izražavam punu podršku #EuroPride2022 i očekujem da će vlada poništiti odluku i pronaći način da zaštiti one koji šetaju za ljubav i slobodu", napisala je Joveva na Tviteru.


Kritike iz dela opozicije

Odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani šetnju u okviru manifestacije Evroprajd država se povukla pred huliganima i priznala da su jači od nje, ocenili su iz opozicione Stranke slobode i pravde (SSP).

Potpredsednica SSP Marinika Tepić ocenila je da "mirna šetnja Evropajda nije smela da bude zabranjena" jer kako je navela, svi građani imaju pravo na slobodno izražavanje mišljenja i okupljanje.

Ona je najavila da će u subotu, 17. septembra "šetati sa LGBT+ građanima koji se bore za svoja prava".

Opoziciona Demokratska stranka (DS) osudila je zabranu šetnje, uz ocenu da je sramotno i zabrinjavajuće to što je MUP rešio problem potencijalnog nasilja tako što je zabranio mirnu šetnju građana, umesto da preduzme mere protiv onih koji predstavljaju potencijalnu pretnju.

Organizacija Institut za evropske poslove pozvala je sudske organe da zaštite ranije odluke Ustavnog suda, koji je u četiri navrata proglašavao odluke Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani parade neustavnim.

"Pozivamo sud da hitno i bez odlaganja poništi odluku MUP-a o zabrani Evroprajda, a Vladu i policiju da obezbede da građani i građanke Srbije i njihovi gosti slobodno protestuju o zaštiti i unapređenju prava LGBT+ zajednice", naveo je Institut.

Otkazivanje Evroprajda od vlasti su tražile desničarske stranke, grupe i pojedinci iz Srpske pravoslavne crkve.

Dan uoči otvaranja manifestacije, 11. septembra, više neformalnih ekstremno desničarskih grupa, uz podršku Srpske pravoslavne crkve (SPC), organizovalo je treću po redu šetnju centralnim ulicama Beograda, koje su nazvali "litije".

Nakon šetnje, učesnici protesta su se okupili ispred Hrama Svetog Save gde je poglavar SPC Porfirije služio moleban "za svetinju braka i porodice".

Desničari i crkva protiv Evroprajda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Organizatori su na protestu poručili da će se, ukoliko se Evroprajd održi i policija ne zabrani skup, okupiti istog dana sa ikonama.

XS
SM
MD
LG