Dostupni linkovi

Državljanima Iraka, Avganistana, Jemena i Sirije zabranjeni letovi iz Dubaija prema Belorusiji


Avion beloruske kompanije Belavia na jednom od moskovskih aerodroma, maj 2021. godine
Avion beloruske kompanije Belavia na jednom od moskovskih aerodroma, maj 2021. godine

Beloruska aviokompanija Belavia saopštila je u ponedeljak, 15. novembra, da je izbeglicama i migrantima iz Sirije, Iraka, Avganistana i Jemena zabranjeno da lete iz Dubaija prema Belorusiji.

"Prema odluci nadležnih organa Ujedinjenih Arapskih Emirata, državljanima Avganistana, Iraka, Jemena i Sirije od 14. novembra nije dozvoljeno ukrcavanje na letove iz Dubaija za Belorusiju", navela je Belavia, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Prethodno je iračka vlada saopštila da će u četvrtak organizovati prvi let vraćanja svojih državljana sa granice između Belorusije i Poljske i da će to biti na dobrovoljnoj bazi.

"Vlasti će 18. novembra organizovati let za one koji žele dobrovoljno da se vrate" iz Belorusije, navodi se u saopštenju.

Beloruska avio-kompanija je već u petak, 12. novembra, saopštila da neće dozvoliti građanima Iraka, Sirije i Jemena da se ukrcaju na letove iz Turske na zahtev turskih vlasti.

Turska uprava za civilno vazduhoplovstvo potvrdila je da građanima iz Sirije, Jemena i Iraka neće biti prodavane karte za Minsk iz Turske.

Evropska unija je ranije optužila predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji to demantuje, da je orkestrirao talas izbeglica i migranata uglavnom sa Bliskog istoka, kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

Poljska je optužena da gura izbeglice i migrante nazad preko granice u Belorusiju, suprotno međunarodnim pravilima o azilu, a humanitarni radnici kažu da vanredno stanje u Poljskoj znači da nisu u mogućnosti da uđu u pogođeno područje.

Prema navodima medija, ukupno 11 osoba umrlo je od početka krize na granici između Poljske i Belorusije.

XS
SM
MD
LG