Dostupni linkovi

Blinken potvrdio podršku Poljskoj u slučaju bjeloruske zloupotrebe migranata


Antony Blinken
Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken osudio je tretman bjeloruske vlade prema migrantima u telefonskom razgovoru sa svojim poljskim kolegom Zbigniewom Rauom 13. novembra, saopštio je State Department u nedjelju (14. novembra).

"Sekretar Blinken je ponovo potvrdio američku podršku Poljskoj suočenoj s ciničnom eksploatacijom ranjivih migranata od strane Lukašenkovog režima", rekao je portparol Ned Price u izjavi od 14. novembra.

"Postupci Lukašenkovog režima ugrožavaju sigurnost, siju podjele i imaju za cilj da odvrate pažnju od aktivnosti Rusije na granici s Ukrajinom", dodaje se u saopštenju.

Lideri EU optužili su Minsk za taktiku "hibridnog ratovanja", rekavši da je namamila migrante iz ratom razorenih i siromašnih zemalja Bliskog istoka i Afrike, a zatim ih gurnula prema granici.

Zvaničnici EU kažu da je politika Minska odmazda za sankcije koje je Brisel uveo režimu autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka zbog njegovog nasilnog obračuna s neistomišljenicima nakon što je on tvrdio da je pobijedio na prošlogodišnjim izborima za koje se smatra da su namješteni.

SAD i EU su takođe proteklih dana izrazili zabrinutost zbog prijavljenih vojnih kretanja Rusije u blizini Ukrajine i upozorili Moskvu da bi bilo kakve agresivne akcije imale "ozbiljne posljedice".

Uz izvještavanje Reutersa
XS
SM
MD
LG