Dostupni linkovi

Pronađeno telo mladog Sirijca na granici Poljske sa Belorusijom


Žica i jake policijske snage na granici Poljske sa Belorusijom, 12. novembar 2021.
Žica i jake policijske snage na granici Poljske sa Belorusijom, 12. novembar 2021.

Telo mladog Sirijca pronađeno je u blizini granice sa Belorusijom, ali tačan uzrok smrti još nije poznat, objavila je u subotu, 13. novembra Policije Poljske.

Izbeglice, uglavnom iz Iraka i Avganistana, nalaze se po hladnom vremenu između granice Belorusije i dve članice Evropske unije - Poljske i Litvanije. Rojters navodi da raste bojazan za njihovu bezbednost sa približavanjem zime.

Prema navodima medija, ukupno 11 osoba umrlo je od početka krize na granici između Poljske i Belorusije, piše agencija Frans pres (AFP).

Poljska policija navela je da je tokom noći oko 100 ljudi pokušalo da pređe granicu.

Putin odbacio kritike

Predsednik Rusije Vladimir Putin odbacio je u subotu 13. novembra svaku odgovornost za dešavanja na granici između Belorusije i Poljske.

"Želim da to svi znaju. Mi nemamo ništa s tim", rekao je Putin u intervjuu kanalu Vesti, pošto ga je nekoliko zapadnih zvaničnika optužilo da je sa Belorusijom organizovao slanje migranata i izbeglica na granicu.

Poljska zatvorila granicu ka Belorusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

SAD izrazile zabrinutost zbog situacije na granici

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) izrazio je veliku zabrinutost zbog krize na granici između Poljske i Belorusije, gde su grupe izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana zaglavljene već neko vreme.

"Izrazili smo zabrinutost Rusiji i Belorusiji", rekao je Bajden u petak uveče, 12. novembra pred odlazak na vikend koji provodi u predsedničkoj rezidenciji Kamp Dejvida.

Zapadne zemlje optužuju beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao kontinuirani dolazak izbeglica na granicu sa Poljskom, članicom Evropske unije (EU), kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije, piše agencija Frans pres (AFP).

Lukašenko za sada može da računa na podršku svog glavnog saveznika, ruskog predsednika Vladimira Putina.

Potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris), koja boravi u poseti Francuskoj, izjavila je u petak da su aktivnosti Belorusije "veoma zabrinjavajuće".

"Belorusija preduzima veoma problematične aktivnosti", rekla je Haris i dodala da su "oči sveta i svetskih lidera uprte u ono što se dešava tamo", prenosi agencija Rojters.

Belorusija demantuje da podstiče krizu, ali je objavila da ne može da reši ovo pitanje ukoliko Evropa ne ukine sankcije ovoj zemlji.

SAD redovno kritikuju Lukašenkov režim i one su među zemljama koje su uvele sankcije Belorusiji.

Bajden je krajem jula primio belorusku opozicionarku u egzilu Svetlanu Tihanovsku.

Poljska granična služba rekla je da je u oktobru zabeleženo 17.000 ilegalnih pokušaja prelaska granice, što je dvostruko više od pokušaja mesec dana ranije.

Deo izbeglica i migranata, uglavnom iz Afrike i sa Bliskog istoka, i dalje se nalaze u šatorskom kampu između Belorusije i Poljske.

XS
SM
MD
LG