Dostupni linkovi

Tursko predsedništvo: Neprikladno kriviti Tursku za krizu na granici EU i Belorusije


Improvizovani kamp izbeglica i migranata na granici Belorusije i Poljske, u regionu Grodno, 12. novembar 2021.
Improvizovani kamp izbeglica i migranata na granici Belorusije i Poljske, u regionu Grodno, 12. novembar 2021.

Okriviti Tursku za tekuću krizu na granicama Belorusije i Evropske unije (EU) je "pogrešno i neprikladno", izjavio je u subotu, 13. novembra portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin.

"Čini se da veliki broj migranata i putnika odlazi u Belorusiju, a zatim ide u Litvaniju, Poljsku i druge evropske države. Okriviti Tursku ili aviokompaniju Turkiš erlajns (Turkish Airlinesa), jednostavno je pogrešno i neprikladno", rekao je Kalin agenciji Frans pres i dodao da kriza sa migrantima "nema nikakve veze sa Turskom".

Kalin je dao izjavu francuskoj agenciji Frans pres (AFP)dan posle odluke Ankare da državljanima Sirije, Iraka i Jemena zabrani let za Minsk sa turskih aerodroma i upozorenja da im nacionalna aviokompanija neće dozvoliti da lete za Minsk.

"Kada su nas upozorili na taj problem, Turkiš erlajns je odmah preduzeo niz mera kako bi se smanjila i okončala moguća ilegalna i neregularna putovanja u Belorusiju, a odatle na druge destinacije", rekao je Kalin.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) ove nedelje je zapretila kažnjavanjem svih onih koji su umešani u krijumčarenje migranata iz Belorusije u EU.

"Preduzećemo sve mere u skladu sa sistemom medjunarodne avijacije i osiguraćemo da niko ne koristi Turkiš erlajns, tursku teritoriju ili njen vazdušni prostor za trgovinu ljudima", dodao je Kalin.

Izbeglice, uglavnom iz Iraka i Avganistana, nalaze se po hladnom vremenu između granice Belorusije i Evropske unije.

Prema navodima medija, ukupno 11 osoba umrlo je od početka krize na granici između Poljske i Belorusije, piše agencija Frans pres (AFP).

Poljska granična služba rekla je da je u oktobru zabeleženo 17.000 ilegalnih pokušaja prelaska granice, što je dvostruko više od pokušaja mesec dana ranije.

XS
SM
MD
LG