Dostupni linkovi

Zašto Iranci strahuju da će ostati bez vakcine protiv COVID-19?


Građani Teherana sa maskama na licima ulaze u gradski prevoz.

Piše: Golnaz Esfandiari

Dok na Zapadu kreće masovno vakciniranje protiv COVID-19, među Irancima raste zabrinutost da bi mogli ostati bez njih.

Oni se plaše američkih sankcija i onoga što neki smatraju iranskim klerikalnim establišmentom, koji nije dao prioritet dobrobiti svojih građana.

Iranci, uključujući zdravstvene radnike, pozvali su na društvenim mrežama svoje čelnike da kupe vakcine protiv korona virusa, dok iranski dužnosnici navode da američke sankcije priječe njihovu sposobnost da ih nabave putem COVAX-a, globalne usluge plaćanja čiji je cilj osigurati distribuciju cjepiva širom svijeta, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Zabrinutost zbog pristupa Iranaca cjepivima istaknuta je i u izjavi od 22. decembra koju je dalo više od dvadeset grupa za zaštitu prava i humanitarnih organizacija, uključujući Human Rights Watch (HRW), koji su pozvali “sve dionike da osiguraju da Iranci imaju brz, neometan i pravedan pristup sigurnim, učinkovitim i pristupačnim vakcinama protiv COVID-19”.

Bez vakcinacije, mnogo će više Iranaca vjerojatno umrijeti od najgoreg udara pandemije COVID-19 na cijelom Bliskom Istoku, koji je već zarazio više od 1,1 milion Iranaca i odnio živote gotovo 54.000, prema zvaničnim podacima koje su objavili dužnosnici. Zdravstveni službenici sugeriraju da bi stvarni broj smrtnih slučajeva od korona virusa mogao biti dvostruko veći od tog broja.

Sankcije

Ranije ovog mjeseca, guverner iranske Centralne banke Abdolnaser Hemati rekao je u objavi na društvenim mrežama da “nehumane sankcije američke vlade” sprečavaju zemlju da izvrši bilo kakvo plaćanje doza vakcina putem “službenog kanala Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)”.

Republikanski američki predsjednik Donald Trump ponovno je uveo sankcije Iranu 2018. nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz multilateralnog nuklearnog sporazuma iz 2015. kojim su olakšane sankcije u zamjenu za ograničenje iranskoga spornoga nuklearnog programa.

Novoizabrani demokratski predsjednik Joe Biden rekao je da će se Sjedinjene Države ponovno pridružiti sporazumu ako se Teheran bude strogo pridržavao sporazuma, premda se republikanci u američkom Senatu trude to spriječiti.

Citiran je glasnogovornik COVAX-a koji je rekao da je Iran dobio dozvolu od Ministarstva financija SAD-a za nabavu vakcina i da se Teheran ne suočava s nikakvom “pravnom zaprekom”.

Humanitarna roba, uključujući lijekove i hranu, trebala bi biti izuzeta od američkih sankcija. No HRW je dokumentirao da su američke sankcije ograničile sposobnost Irana da financira ključne lijekove.

Esfandijar Batmanghelidj, osnivač firme Bourse And Bazaar, web stranice s fokusom na iransku ekonomiju koja promiče poslovnu diplomaciju između europskih zemalja i Irana, rekao je za RFE/RL da misli da Iran želi koristiti devizne rezerve koje drži u Južnoj Koreji za plaćanje kroz COVAX.

“Izuzeća od američkih sankcija i licence tehnički dopuštaju da se te isplate vrše za humanitarno dobro poput cjepiva. Ali postoje samo dvije banke koje su sudjelovale u transakcijama povezanim s Iranom od pooštravanja sankcija povezanih s naftom 2010. godine: Woori banka i Korejska industrijska banka. I obje su banke u posljednjem desetljeću bile pod značajnim pritiskom američkih vlasti zbog njihovog poslovanja s Iranom”, rekao je Batmanghelidji.

“Moguće je da je Trumpova administracija izričito rekla tim bankama da ne obrađuju te isplate, ali čak i bez takve direktive, rukovoditelji banaka bit će jako skloni pričekati dok Bidenova administracija ne preuzme funkciju prije nego što nastave s procesuiranjem”, dodao je.

Iranska istraživačica HRW-a Tara Sepehrifar ustvrdila je da Sjedinjene Države i Iran moraju surađivati kako bi Irancima brzo omogućili pristup cjepivima, dodajući da su humanitarna izuzeća nedovoljna da bi se Iranu omogućio pravodoban pristup lijekovima.

“Američko ministarstvo financija trebalo bi aktivno surađivati s bankama i financijskim mehanizmima kako bi osigurala da se iranski novac u obliku deviza može koristiti za kupnju vakcina”, rekla je Sepehrifar za RFE/RL.

“Iranske vlasti trebale bi dati prednost pravima Iranaca na zdravlje i učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi Irancima što prije osigurale pristup sigurnim i učinkovitim cjepiva”, dodala je.

Iranci krive svoje lidere

Govoreći 22. decembra, vladin glasnogovornik Ali Rabiei sugerirao je da je dio iranskog problema sam sebi napravio.

Ukazao je na nepridržavanje pravila globalne radne grupe za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma - poznate pod nazivom Radna skupina za financijsko djelovanje (Financial Action Task Force - FATF) - kojima se protive tvrdolinijaši u zemlji.

Iranski vrhovni čelnik Ajatolah Hamnei nedavno je naložio reviziju zakona koji će zemlju dovesti u sklad s FATF-om.

“Temeljeno na sankcijskim zakonima i načelima FATF-a, nekoliko mogućnosti za prijenos novca naišlo je na probleme”, rekao je Rabiei, dodajući kako stavljanje Irana na FATF-ovu crnu listu utječe na financijsko poslovanje zemlje.

Mnogi su Iranci tvitali o potrebi brzog pristupa vakcinama koristeći farsi hashtag #Buy_vaccines. Neki su za potencijalno kašnjenje optužili vlastite čelnike i optužili ih da prednost daju vlastitim ambicijama nad zdravljem građana.

Među njima je bio i istaknuti bivši politički zatvorenik Zia Nabavi, koji je rekao da “(iranske vlasti) smatraju nuklearnu energiju neotuđivim pravom, ali ne i pravo na život”.

“Kad vidim svoje roditelje, koji su u sedamdesetim godinama, toliko frustrirane što dugo nisu vidjeli svoju djecu i unuke, više ne mogu šutjeti i kontrolirati se”, napisao je ekonomist Siamak Gasemi na društvenim mrežama.

Liječnik u Teheranu koji nije želio biti imenovan rekao je da klinička ispitivanja iranskih cjepiva nisu započela i dodao da bi taj napor, čak i ako bi bio uspješan, mogao potrajati još mnogo mjeseci.

“Za sada se moramo oslanjati na strana cjepiva”, rekao je.

Govoreći 23. decembra, predsjednik Hasan Ruhani pokušao je ublažiti zabrinutost Iranaca.

“Nismo nimalo zabrinuti za budućnost, čak ni u vezi s proizvodnjom niti u vezi s kupovinom vakcina”, rekao je.

Rohani je dodao da Centralna banka i Ministarstvo za zdravlje čine sve kako bi Irancima osigurali cjepiva.

Mostafa Ganei, šef naučnog odbora u iranskom Nacionalnom sjedištu za borbu protiv korona virusa, rekao je ranije ovog mjeseca službenoj državnoj novinskoj agenciji IRNA da Iran vjerojatno neće kupiti cjepivo Pfizer/BioNTech zbog njegove cijene i lokalnog nedostatka infrastrukture.

No, bez iznošenja konkretnih informacija, sugerirao je da zemlja ima nekoliko drugih mogućnosti.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Facebook Forum

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG