Dostupni linkovi

Washington podijeljen oko Putinove ponude


William Browder, koji je na čelu Heritage Capitala, tretira se kao "Putinov neprijatelj"
William Browder, koji je na čelu Heritage Capitala, tretira se kao "Putinov neprijatelj"

U Sjedinjenim Državama i dalje val kritika upućenih na račun predsjednika Donalda Trumpa nakon samita sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali istodobno i niz kontradiktornih izjava koje stižu iz vrha vlasti u Washingtonu. Bijela kuća i State Department razilaze se oko ponude ruskog predsjednika da dopusti američkom tužilaštvu da ispita 12 Rusa optuženih za hakiranje američkih izbora 2016, ukoliko ruski istražitelji, koji na meti imaju kritičara Kremlja Williama Browdera, budu mogli ispitati nekoliko Amerikanaca.

Bijela kuća je u srijedu kasno navečer saopćila kako razmatra ponudu Putina predsjedniku Trumpu sa summita - oko zajedničke istrage o navodnom miješanju u američke izbore, ali su State Department i FBI odbili zahtjev Rusije, pa su ga čak u samom FBI nazvali "potpuno apsurdnim".

Rusija je optužila Browdera za utaju poreza i prijevaru, a Putin je na summitu ustvrdio da je britanski financijer protuzakonito odnio 1,5 milijardu dolara iz Rusije, bez plaćanja poreza.

Browder, koji je na čelu Heritage Capitala, bio je najveći zapadni investitor u Rusiji, tretira se kao "Putinov neprijatelj" zbog njegove uloge u donošenju zakona "Magnitsky", po kojem se nameću sankcije onima koji krše ljudska prava u Rusiji i drugim zemljama.

Među nekoliko Amerikanaca koje rusko tužilaštvo želi ispitati je bivši američki ambasador u Moskvi Michael McFaul, koji je pozvao State Department da "odbaci" ruske zahtjeve.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izjavila je kako su "sve tvrdnje koje su izašle iz ruske vlade apsurdne", te dodala kako "oni žele ispitati 11 američkih građana". Nauert je kazala kako je američki sud već odbacio optužbe Rusije protiv Browdera i ruskim vlastima je poznat američki stav o tom pitanju.

"Glavni tužitelj u Rusiji svjestan je da su Sjedinjene Države odbacile ruske optužbe... Mi i dalje pozivamo​ ​ruske vlasti na suradnju s američkim Ministarstvom pravde kako bi se nastavilo s progonom onih u Rusiji koji su zapravo počinili prijevaru koja se ne tiče samo Browdera, već i njegove tvrtke, ali i ruskog naroda u cjelini", kazala je Nauert.

Među nekoliko Amerikanaca koje rusko tužilaštvo želi ispitati je bivši američki ambasador u Moskvi Michael McFaul
Među nekoliko Amerikanaca koje rusko tužilaštvo želi ispitati je bivši američki ambasador u Moskvi Michael McFaul

Direktor FBI-a Christopher Wray također je odbio ruski ponudu. Govoreći na Sigurnosnom forumu u Aspenu, rekao je da ta ponuda "nema visoko mjesto u istražnim tehnikama" Federalnog biroa.

No, ovi stavovi su u kontradikciji sa izjavama glasnogovornice Bijele kuće Sarah Sanders, koja je izjavila da predsjednikov tim razmatra ruski zahtjev, koji je Trump u Helsinkiju nazvao "nevjerojatnom ponudom". Sanders je rekla da je Trump opisao Putinovu ponudu kao "zanimljivu ideju".

"Predsjednik će se susresti sa svojim timom i obavijestit ćemo vas kad budemo imali nešto o tome reći", rekla je Sanders i dodala da "ništa nisu obećali".

Browder je za Fox Business Network izjavio da je "šokantno" to da da Bijela kuća uopće razmatra Putinov zahtjev.

McFaul, koji je bio američki ambasador u Rusiji za vrijeme Baracka Obame, a sada je profesor na Sveučilištu Stanford, rekao je za Reuters da je "duboko zabrinut" što ga Bijela kuća nije branila protiv onoga što je nazvao "ludim" ruskim optužbama. McFaul je pozvao Bijelu kuću da "kategorično odbaci taj smiješni Putinov zahtjev".

"Ne uradi li to izjednačiti će legitimnu američku optužnicu protiv ruskih obavještajaca i kompletno isfabricirane priče koju je izmislio Putin", rekao je američki sveučilišni profesor i diplomat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG