Dostupni linkovi

Browder strahuje da će ga Trump 'isporučiti' Putinu


William (Bill) Browder, britansko-američki investitor i "Putinov neprijatelj"
William (Bill) Browder, britansko-američki investitor i "Putinov neprijatelj"

Britansko-američki investitor i aktivista William (Bill) Browder izjavio je da je američki predsjednik Donald Trump vjerovatno postigao dogovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom samita u Helsinkiju da pomogne ruskim agencijama da ga uhvate.

Browder je bio bliski saradnik ruskog advokata i aktiviste Sergeja Magnitskog koji je pod nikad razjašnjenim okolnostima umro u ruskom zatvoru 2009, a takođe je igrao presudnu ulogu u ubjeđivanju američkog Kongresa da usvoji "Magnitski akt", zakon kojim je Vašington uveo sankcije Moskvi zbog kršenja ljudskih prava.

U autorskom tekstu za Time, William Browder, investitor i aktivista za borbu protiv korupcije, poznat kao oštar kritičar ruskog predsjednika, naveo je da Putin želi da ga se domogne i da je u zamjenu spreman da pristane da Sjedinjenim Državama omogući pristup dvanaestorici ruskih vojnih obavještajaca iz GRU-a (Glavna obavještajna uprava), koji su u petak optuženi za hakiranje američkih izbora i upad u e-mail naloge glavnog tijela Demokratske stranke, DNC (Demokratski nacionalni komitet), radi poboljšanja Trumpovih šansi na izborima 2016.

"Putin želi da razmijeni 12 agenata GRU-a koji su hakirali američke izbore za mene na njegovom sastanku sa Trumpom u Helsinkiju", napisao je prije toga Browder na Twitteru. Naknadno je zaključio da se, izgleda, Trump saglasio sa tom idejom prilikom susreta 16. jula, klimanjem i odobravanjem onoga što je američki predsjednik ocijenio kao "nevjerovatnu ponudu" koju će razmotriti.

"Ovo nije prazna prijetnja. U poljednjih deset godina ja sam pokušavao da izbjegnem da me Putinov režim ubije", naveo je Browder, kojeg zovu i "Putinov neprijatelj" nakon uspješeno odrađene kampanje za usvajanje "Magnitski akta" u američkom Kongresu 2012, zakona koji je Sjedinjenim Državama i jednom broju drugih država Zapada omogućio uvođenje sankcija Rusiji, zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.

Zakon je dobio ime po Browderovom advokatu Sergeju Magnitskom, koji je, nakon tvrdnji da je otkrio veliku poresku prevaru ruskih zvaničnika u Moskvi, uhapšen i pod nerazjašnjenim okolnostima umro u ruskom zatvoru 2009. godine, navodno zbog batina i medicinske nebrige.

Sergej Magnitski
Sergej Magnitski

Od smrti Magnitskog, Bill Browder vodi kampanju za istragu o navedenoj poreskoj prevari. Njemu je 2013. suđeno u odsustvu u Rusiji za izbjegavanje plaćanja poreza, u istom suđenju u kojem se i preminuli Magnitski suočio sa optužbama, što su posmatrači označili kao "apsurd".

Browder se na Twitteru i u autorskom tekstu za Time ponovo oglasio nakon što su ruski mediji izvijestili da se kancelarija glavnog državnog tužioca priprema da traži od američkih vlasti da ispita tri američka obavještajca i bivšeg američkog ambasadora u Moskvi, između ostalih, u prisustvu ruskih tužioca, a u vezi sa ruskom kriminalističkom istragom protiv Browdera.

Bill Browder je nekada bio najveći zapadni investitor u Rusiji, gdje je kontrolisao Hermitage Capital Menagement, a sud u Moskvi ga je u decembru 2017. u odsustvu osudio da je kriv za izbjegavanje plaćanja poreza u vrijednosti od tri milijardi rublji (48 miliona dolara), zbog čega je dobio devet godina zatvora.

Nakon objave u ruskim medijima da Kremlj traži saslušanje određenog broja američkih zvaničnika, bivši američki ambasador u Rusiji Michael McFaul potvrdio je u objavi na Twitteru da je i on jedna od meta. McFaul je pozvao američki State Department "da ovo odmah javno razjasni i da odbije ovakve zahtjeve".

"Nema znaka jednakosti između ruskog maltretiranja Billa Browdera i optužnice za ruske obavještajne agente koje je podigao specijalni zastupnik Robert Mueller", naveo je McFaul u tweetu.

State Department, Trump i Bijela kuća nijesu javno komentarisali cijeli slučaj.

Browder je potvrdio izvještavanje TASS-a i drugih ruskih agencija da glavni državni tužilac traži da se ispitaju američki specijalni agenti Todd Hyman, Alexander Schwarzman i Svetlana Angert, koji su, prema riječima Browdera, umiješani u istragu jednog klijenta ruske advokatice Natalije Veseljnickaje zbog navodnog pranja novca.

Veseljnickaja je ruska advokatica sa kojom su se 9. juna 2016. godine u Trump Toweru u Njujorku sastali članovi Trumpovog izbornog tima, uključujući i njegovog sina Donalda Trumpa mlađeg i zeta, sada savjetnika Bijele kuće Jareda Kushnera, jer im je navodno bila obećala kompromitujući materijal o Hillary Clinton.

Prema riječima Trumpa mlađeg, tom prilikom im nije dala obećane "prljavštine" o Clintonovoj, već je tražila da razgovaraju o "Magnitski zakonu".

Donald Trump mlađi
Donald Trump mlađi

Browder kaže da je ruski zahtjev "dio Putin - Trump sporazuma quid pro quo (ja tebi - ti meni) u Helsinkiju".

U onome što mnoge zapadne vlade smatraju osvetom protiv Browdera, Moskva je tri puta pokušala, između 2012. i 2015, da ubijedi Interpol da izdaju potjernicu za njim, ali nije uspjela da ubijedi ovu međunarodnu organizaciju u to da motivi nijesu politički.

Savjet Evrope je 2016. kritikovao ruske pokušaje da se domognu Browdera preko Interpola, nazivajući ponašanje Moskve pokušajima "zloupotrebe" sistema.

Jedan od posljednjih pokušaja ruskih službi da se domognu Browdera je bilo lažni Interpolov nalog za hapšenje ubačen u policijski sistem u Španiji krajem maja. Nekoliko sati je bio zadržan na aerodromu dok se nije utvrdilo da nalog Interpola ne postoji.

Ruski istražitelji su 2017. godine u posebnom slučaju imenovali Browdera kao odgovornog za misterioznu smrt tri čovjeka povezana sa šemom masivne poreske prevare vrijedne 174 miliona funti, koju je otkrio Magnitski, a u koju su, kako se vjeruje, umiješani ruski zvaničnici.

Browder je krajem maja inače boravio u Madridu da bi španskim tužiocima dao dokaze o novcu iz slučaja Magnitski koji je prebačen u Španiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG