Dostupni linkovi

Američko-britanski kritičar Kremlja uhapšen pa pušten u Španiji


Američki finansijer sa britanskim državljanstvom Bill Browder
Američki finansijer sa britanskim državljanstvom Bill Browder

Finansijer Bill Browder, oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina koji vodi kampanju protiv korucije, uhapšen je u Španiji u srijedu ujutro po nalogu Rusije, da bi ubrzo bio pušten, nakon što je otkriveno da je Rusija uspjela da iskoristi zakonske praznine da ga bez odobrenja Interpola stavi na potjernicu.

Osim vođenja kampanje za otkrivanje korupcije Browder je poznat i po tome što ruske zvaničnike optužuje za smrt ruskog advokata Sergeja Magnistkog u zatvoru u Rusiji 2009.

Ruski advokat Sergej Magnistki koji je umro u zatvoru u Rusiji 2009.
Ruski advokat Sergej Magnistki koji je umro u zatvoru u Rusiji 2009.

U Španiji je na aerodromu bio uhapšen na sat vremena ali je pušten nakon što je španska policija utvrdila da potjernica za njim više nije validna.

Interpol je međutim saopštio da za Browderom nikada nije postojala potjernica:

„Nema je, i nikada nije bilo crvene potjernice za gospodinom Bill Browderom!"

U saopštenju se takođe dodaje:

“Gospodin Browder nije tražen preko interpolovih kanala.”

Ima međutim različitih navoda kako je došlo do konfuzije i zašto je Browder uhapšen.

Portparol španske policije je za AFP ustvrdio da su imali nalog, ali da mu je istekla validnost:

“Nalog za hapšenje ima ograničen datum i kada taj datum istekne, potjernica mora biti izbrisana iz kompjuterskog programa, a u ovom je slučaju je Interpol nije izbrisao“, rekli su iz policije.

Ali američki finansijer sa britanskim državljanstvom na Twitteru je naveo da je nova potjernica za njim izdata, te je tweetovao nalog za hapšenje.

„Španska nacionalna policija me pustila nakon što ih je generalni sekretar Interpola u Lionu, savjetovao da ne postupaju po novoj ruskoj interoplovoj crvenoj potjernici“ naveo je Browder i dodao:

„Ovo je šesti put da je Rusija zloupotrijebila Interopol u mom slučaju“.

Interpol je ranije odbio da primijeni nalog za hapšenje Rusije za poznatim finansijerom iz 2013., uz procjenu da je „dominantno političke prirode.“

Rusija je ponovo prošle godine stavila Browdera na potjernicu, očigledno koristeći „rupe u zakonu“ koje zemljama pojedinačno omogućavaju da unilateralno stave pojedince na listi za hapšenje.

Kako je on sam rekao, tada je emailom upozoren od strane američke Domovinske sigurnosti, koja ga je obavijestila da je njegov „globalni status za ulazak“ povučen. Dalji pozivi su mu potvrdili da je dodat na interpolovu listu za hapšenje, poznatu kao „difuzna potjernica“.

Browder se smatra najzaslužnijim za kreiranje takozvanog Magnitski akta, zakona usvojenog u američkom Kongresu 2012. kojim su SAD uvele niz sankcija za visoke ruske zvaničnike optužene za korupciju, što je naljutilo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Magnistki akt se u fokus medijske pažnje ponovo vratio 2017., nakon što je otkriveno da je advokatica koja zastupa interese ruske vlade imala susret sa visoko pozicioniranim osobama u izbornoj kampanji Donalda Trumpa, uključujući i negovog sina Donalda juniora, kao i zeta, sada savjetnika Bijele kuće, Jareda Kushnera. Advokatica Natalija Veselnitskaja i Trumpov sin su rekli da je jedna od tema razgovora navodno bio Magnitski akt.

Zakon je dobio ime po Browderovom bivšem advokatu Sergeju Magnitskom, koji je otkrio navodno veliku poresku prevaru u Moskvi, nakon čega je pod nerazjašenjenim okolnostima umro u ruskom zatvoru 2009.

Od njegove smrti, Bill Browder vodi kampanju za istragu o navedenoj poreskoj prevari. Njemu je 2013. suđeno u odsustvu u Rusiji za izbjegavanje plaćanja poreza, u istom suđenju u kojem se i preminuli Magnitski suočio sa optužbama, što su posmtrači označili kao „apsurd.“

Bill Browder je bio jedan od najvećih portfolio investitora u Rusiji gdje je kontrolisao Hermitage Capital Menagement.

Ruski tužioci su ga optužili za stvaranje kompanije u svrhu poreskih prevara. Browder je uvijek govorio da su optužbe protiv njega politički motivisane.

U onome što mnoge zapadne vlade smatraju osvetom protiv Browdera, Moskva je tri puta pokušala, između 2012. i 2015. da ubijedi Interpol da idaju potjernicu za njim, ali nijesu uspjeli da ubijede ovu međunarodnu organizaciju da njihovi motivi nijesu politički.

Savjet Evrope je 2016. kritikovao ruske pokušaje da se domognu Browdera preko Interpola, nazivajaći ponašanje Moskve kao pokušaje „zloupotrebe“ sistema.

Ruski istražitelji su prošle godine u posebnom slušaju imenovali Browdera kao odgvornog za misterioznu smrt tri čovjeka povezana sa šemom masivne poreske prevare vrijedne 174 miliona funti, koju je otkrio Magnitski, a u koju su, kako se vjeruje, umiješani ruski zvaničnici.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je izjavio da je razgovarao sa Browderom i da „je veoma zadovoljan što je on pušten“ iz pritvora.

„Moskva treba da se skoncentriše da privede pravdi one koji su odgovorni za ubistvo Magnitskog“ napisao je Johnson u tweetu.

Moskva treba da se skoncentriše da privede pravdi one koji su odgovorni za ubistvo Magnitskog“ napisao je Johnson u tweetu
Moskva treba da se skoncentriše da privede pravdi one koji su odgovorni za ubistvo Magnitskog“ napisao je Johnson u tweetu

Bill Browder je bio u Madridu da bi španskim tužiocima dao dokaze o novcu iz slučaja Magnitski koji je prebačen u Španiju. Kako je rekao, njegovo hapšenje dok je bio na tom putu je ironično ali je dodao:

“Sada kada sam oslobođen, moja misija se nastavlja”. Browder će dati dokaze španskom tužiocu protiv ruske mafije Joseu Grindi o tome kako je reak da je “ogromna suma novaca iz slučaja Magnitski stigla u Španiju.”

Po povratku u London popodne Browder je poručio da je spreman da već iduće nedjelje nastavi svoj plan zagovaranja "Magnitski sankcija". Ipak je prije toga dodao:

"Samo da razjasnimo, moje hapšenje jutros u Madridu bilo je rezulat šestog ruskog naloga za hapšenje korišćenjem interpolovih kanala. To nije bio nalog kojem je istekao datum već važeći. Interpol je nesposoban da zaustavi rusko korišćenje njihovih sistema".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG