Dostupni linkovi

SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom oko Ukrajine, piše španski El Pais


Između ostalog, ruski predsjednik Vladimir Putin tražio je garancije da NATO neće Ukrajinu primiti kao članicu u budućnosti, ali Washington i njegovi saveznici odbacili su ideju da bilo koja zemlja diktira ko se smije pridružiti savezu. (Arhivska fotografija)
Između ostalog, ruski predsjednik Vladimir Putin tražio je garancije da NATO neće Ukrajinu primiti kao članicu u budućnosti, ali Washington i njegovi saveznici odbacili su ideju da bilo koja zemlja diktira ko se smije pridružiti savezu. (Arhivska fotografija)

Sjedinjene Američke Države su spremne da razgovaraju sa Rusijom o recipročnom ugovoru oko razmještanja projektila ili vojnih trupa u Ukrajini, kako su potvrdili dokumenti koje je objavio španski list El Pais dok Kremlj i Washington pozivaju na zaustavljanje tenzija u Evropi.

Dokumenti, za koje El Pais kaže da su odgovori Washingtona i NATO-a da se osiguraju zahtjevi Rusije, objavljeni su 2. februara, prije telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i britanskog premijera Borisa Johnsona. Oni su trebali da razgovaraju o tenzijama zbog gomilanja vojnih trupa Moskve na granici sa Ukrajinom što je izazvalo strahove od moguće invazije.

Dokumenti su iznijeli navodnu mogućnost mjera za ograničavanje vojnih incidenata i dokazali Moskvi da projektili Tomahawk nisu postavljeni u Rumuniji i Poljskoj, koje su članice saveza.

"NATO je odbrambeni savez i ne predstavlja prijetnju Rusiji", počinje dokument iz Washingtona. "Uvijek smo težili miru, stabilnosti i sigurnosti u evroatlantskom području i cijeloj Evropi, slobodnoj i mirnoj. To su i dalje naši ciljevi i naša trajna vizija."

Dokumenti su predani Kremlju prošlog mjeseca usred diplomatskog pritiska za ublažavanje napetosti između Moskve i Zapada zbog ruskog gomilanja više od 100.000 vojnika u područjima oko granice s Ukrajinom.

Rusija poriče da planira invaziju na svog zapadnog susjeda, ali je rekla da bi mogla da poduzme neodređenu vojnu akciju ako se ne ispune njeni sigurnosni zahtjevi.

Tokom razgovora premijera Johnsona sa predsjednikom Putinom, on je upozorio da Velika Britanija ima paket sankcija i drugih mjera koje su spremne da stupe na snagu "u trenutku kada prvi ruski vojnik kroči na teritoriju Ukrajine".

Johnson je takođe rekao da su zemlje Zapada "zainteresovane za dijalog", ali je dodao da "mi imamo spremne sankcije". Ponovo je pozvao Rusiju da odstupi i izabere diplomatski put, rekavši da vjeruje da je to još uvijek moguće.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je 1. februara razgovarao sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom koji je pozvao na "trenutnu" deeskalaciju i povlačenje ruskih trupa sa područja u blizini granice sa Ukrajinom.

Blinken je ponovio predanost Washingtona suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i pravu svih zemalja da određuju vlastitu vanjsku politiku i saveze, stoji u saopštenju State Departmenta.

Rusija je izvršila aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim 2014. i podupire separatiste u Donbasu koji su učestvovali u vojnom sukobu s ukrajinskim vladinim snagama u kojem je u posljednjih osam godina ubijeno više od 13.200 ljudi.

Blinken je naglasio da će "dalja invazija Rusije na Ukrajinu imati brze i teške posljedice i pozvao Rusiju da nastavi diplomatskim putem".

Lavrov je izjavio da je Blinkenu rekao da će Rusija da nastavi da insistira na svojim zahtjevima, uključujući da se Zapad pridržava svojih sigurnosnih "obaveza", i dodao: "Blinken se složio da postoji tema za dalju raspravu".

Izvor: AFP, Reuters, AP

XS
SM
MD
LG