Dostupni linkovi

Vulin izneo tvrdnje o pripremi 'kompromitovanja i sprečavanja' izbora u Srbiji


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je 30. marta na konferenciji za novinare da policija i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) imaju informacije da se na dan izbora priprema više grupa "koje će pokušati da kompromituju i spreče održavanje izbora".

Te grupe, kako navodi, organizuju pojedine političke partije u Srbiji i strani faktori.

"Pokušaće da upadaju na biračka mesta, da razbijaju (glasačke) kutije i pokazuju falsifikovanu izbornu dokumentaciju", naveo je Vulin.

Vulin je rekao da postoje "spiskovi kriminalaca" koji treba da uđu u Srbiju i pomognu sprečavanju normalnog odvijanja izbora.

Vulin nije izneo dokaze za te tvrdnje.

Građani Srbije će 3. aprila birati predsednika Republike, predstavnike u Narodnoj skupštini i vlast u Beogradu i 12 opština širom zemlje.

Međunarodna posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) imaće na izborima u Srbiji 3. aprila više od 250 posmatrača, saopšteno je iz ove institucije 23. februara.

'Krivična prijava nakon tvrdnji o ubistvu Ivanovića'

Na istoj konferenciji za novinare Vulin je najavio i da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije podneti krivičnu prijavu protiv Bobana Bogdanovića, koji je 29. marta za portal KRIK govorio o svojim saznanjima o ubistvu Olivera Ivanovića, opozicionog političara sa severa Kosova.

Krivična prijava će, kako navodi Vulin, biti podneta zbog neprijavljivanja krivičnog dela jer je, kako tvrdi, Bojan Bogdanović odbio da se na poligrafu testira i tako potvrdi ono što je javno izneo kao svoja saznanja o ubistvu Ivanovića.

Vulin je iznete tvrdnje ocenio kao pokušaj blaćenja Srbije i predsednika Aleksandra Vučića i pokušaj da se utiče na izborne rezultate na izborima 3. aprila.

Portal KRIK objavio je 29. marta saznanja Bobana Bogdanovića, prijatelja Aleksandra Gligorijevića Pukija, nekadašnjeg člana klana Veljka Belivuka, o tome ko je organizovao i izvršio ubistvo Ivanovića.

Veljko Belivuk i članovi njegove grupe uhapšeni su 4. februara 2021, a terete se za pet ubistava, otmicu i silovanje, trgovinu drogom i oružjem.

Bogdanović je za KRIK naveo da mu je Gligorijević rekao da su u ubistvu Ivanovića učestvovale dve kriminalne grupe. Biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović je, kako tvrdi Bogdanović, naručio ubistvo, dok je ubistvo izvršio Ljubomir Lainović.

Ljubomir Lainović, za koga Bogdanović tvrdi da je ubio Olivera Ivanovića, sin je, prema navodima KRIK-a, kriminalca Branislava Lainovića Dugog ubijenog pre više od dvadeset godina. Ljubomir Lainović je, prema pisanju medija, nestao 2020. godine.

Čovek koji je organizovao Lainovićev dolazak na Kosovo i pripremio logistiku je, prema tvrdnjama Bogdanovića, Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste na Kosovu.

Zvonko Veselinović, biznismen sa severa Kosova, se zajedno sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, dovodi u vezu sa nekim kriminalnim radnjama i protiv njih je vođeno nekoliko postupaka pred pravosudnim organima u Srbiji.

Oliver Ivanović, lider građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija stranke u Severnoj Mitrovici.

Specijalno tužilaštvo Kosova je do sada podiglo tri optužnice zbog ubistva.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović se u optužnici spominju kao "vođe kriminalne grupe", koja je planirala ubistvo političara Olivera Ivanovića.

Svi optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića su se ranije izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

XS
SM
MD
LG