Dostupni linkovi

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pratiće izbore u Srbiji


Izbori u Srbiji 2020. godine
Izbori u Srbiji 2020. godine

Delegacija od 19 članova Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE), koju predvodi Aleksander Pociej, posetiće Srbiju od 1. do 4. aprila 2022. kako bi pratila održavanje predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora 3. aprila, navodi se u saopštenju Saveta Evrope 29. marta.

Navodi se da će delegacija pratiti izbore zajedno sa posmatračima iz Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Evropskog parlamenta i Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Delegacija će se sastati sa liderima i predstavnicima političkih partija, članovima Misije za procenu izbora ODIHR-a, predsednikom Republičke izborne komisije, predstavnicima nevladinih organizacija i medija, pre glasanja 3. aprila", navodi se u saopštenju.

Pravnu podršku tokom posete, prema navodima iz saopštenja, pružiće član Venecijanske komisije – grupe nezavisnih pravnih stručnjaka Saveta Evrope.

Savet Evrope je međunarodna organizacija evropskih zemalja sa sedištem u Strazburu. Srbija je članica Saveta Evrope od 2003. godine.

Međunarodna posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) imaće na izborima u Srbiji 3. aprila više od 250 posmatrača, saopšteno je iz ove institucije 23. februara.

Oni će proceniti sprovođenje izbora i usklađenost sa OEBS-ovim i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.

Građani Srbije će 3. aprila birati predsednika Republike, predstavnike u Narodnoj skupštini i vlast u Beogradu i 12 opština širom zemlje.

XS
SM
MD
LG