Dostupni linkovi

Svedok u slučaju ubistva Ivanovića potvrdio postojanje kriminalnih grupa na severu Kosova


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Ispred Osnovnog suda u Prištini je 16. decembra, saslušavanjem svedoka Č.I., nastavljeno suđenje u slučaju ubistva opozicionog srpskog političara, lidera GI Sloboda, demokratija pravda (SDP), Olivera Ivanovića.

Č.I., inače pripadnik Policije Kosova je rekao da se Oliver Ivanović, koji mu je bio i prijatelj, osećao ugroženo pred ubistvo i da se tim povodom obratio nadležnim organima na Kosovu i u Srbiji.

Prema navodima advokata odbrane, Č.I. je potvrdio da na severu Kosova postoje kriminalne grupe ali nije mogao da precizira ko je vođa istih. Na ovu temu nije želeo da govori ni iz bezbedonosnih razloga.

Specijalno tužilaštvo Kosova je do sada podiglo tri optužnice u kojima nije bilo nekih većih suštinskih izmena.

Optužnica je podignuta protiv Nedeljka Spasojevića (policijski službenik), Marka Rošića (građanin Severne Mitrovice), Silvane Arsović (sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića), Dragiše Markovića (policijski službenik), Žarka Jovanovića (policijski službenik) i Radeta Basare (policijski službenik).

U vezu sa ubistvom se dovode i Željko Bojić (šef operative Policije Kosova za region sever), Milan Radoičić (potpredsednik Srpske liste) i Zvonko Veselinović (biznismen). Protiv njih nije podignuta optužnica jer su bili u bekstvu kada je kosovsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao “vođe kriminalne grupe”, koja je planirala ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića.

Međutim, za Milanom Radoičićem je marta ove godine povučen nalog za hapšenje bez ikakvog objašnjenja i on je od tada nekoliko puta boravio na severu Kosova.

“Svedok je pokušavao da ubedi sud da ga je pokojni Oliver Ivanović molio da mu šalje fotografije i informacije za određena lica. Ja mogu da kažem da je on na neki način izdao svoju službu, to su nedozvoljene radnje”, rekao je novinarima Mahmut (Halimi) Haljimi, advokat optuženog Marka Rošića.

Svi optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića su se ranije izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Oliver Ivanović, lider GI SDP je ubijen 16. januara 2018. godine ispred svojih stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici.

Povezani sa ubistvom Ivanovića i na crnoj listi SAD

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović su se našli i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država(SAD) zbog učešća u koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Sankcije su uvedene za još desetak Srba sa severa Kosova, koji su povezani sa Veselinovićem a koga su SAD označile kao vođu kriminalne grupe.

Medju njima su Željko Bojić, koji se dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića i Marko Rošić, jedan od optuženih u ovom slučaju.

Sankcije SAD znače da se imovina pojedinaca, koji su se našli na crnoj listi blokira, dok je američkim državljanima zabranjeno da sarađuju sa njima.

XS
SM
MD
LG