Dostupni linkovi

Vulin poručio da ostaje na snazi zabrana Evroprajd šetnje u Beogradu


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, 5. novembra 2021.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, 5. novembra 2021.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u petak, 16. septembra, da ostaje na snazi zabrana šetnje u Beogradu, u organizaciji Evroprajda (Europride).

"Zbog različitih laži, podmetanja i pokušaja da se unizi Republika Srbija, njen pravni sistem i njene institucije, želim da saopštim građanima Srbije da niko, a najmanje Ministarstvo unutrašnjih poslova, nije popustio pred pritiscima velikih sila Zapada", naveo je Vulin.

Kako je saopćeno u petak iz MUP-a Srbije, Vulinov komentar dolazi nakon "pritisaka predstavnika određenih zapadnih zemalja da se šetnja u okviru Evroprajda ipak održi.

Više od 20 država koje u Srbiji imaju diplomatska predstavništva uputile su u petak otvoreno pismo srpskim vlastima u kojem izražavaju nadu da se naći rješenje koje će dozvoliti mirnu, legalnu i bezbjednu šetnju učesnika Evroprajda (Europride) u Beogradu 17. septembra.

Ambasade, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska i Nemačka, dale su podršku članovima LGBTIQ zajednice.

Navodi se da je Srbija načinila važne korake ka jačanju jednakosti za LGBTIQ zajednicu i njena prava da ne budu diskriminisani, kao i prava na slobodu izražavanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je 13. septembra zabranilo održavanje šetnje u Beogradu 17. septembra, koja je dio Evroprajda 2022 – evropske manifestacije posvećene LGBT+ pravima čiji je glavni grad Srbije ovogodišnji domaćin.

Zabrana je naišla na osudu zvaničnika Evropske unije, kao i međunarodnih i domaćih organizacija za ljudska prava.

Organizatori Evroprajda podnijeli su 16. septembra nadležnim institucijama novu prijavu šetnje u okviru te manifestacije koja je planirana za 17. septembar.

Goran Miletić, koordinator Evroprajda 2022, izjavio je na konferenciji za medije ispred Vlade Srbije da će se učesnici okupiti i ukoliko policija ponovo zabrani šetnju.

XS
SM
MD
LG