Dostupni linkovi

Više od 20 ambasada pozvalo vlast u Srbiji da omogući Evroprajd šetnju, Vučić kaže da se ne bavi tom temom


Prostorije Prajd info centra u Beogradu (6. septembar 2022)
Prostorije Prajd info centra u Beogradu (6. septembar 2022)

Više od 20 država koje u Srbiji imaju diplomatska predstavništva uputile su u petak otvoreno pismo srpskim vlastima u kojem izražavaju nadu da se naći rešenje koje će dozvoliti mirnu, legalnu i bezbednu šetnju učesnika Evroprajda (Europride) u Beogradu 17. septembra.

Ambasade, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska i Nemačka, dale su podršku članovima LGBTIQ zajednice.

"Osuđujemo sve akte nasilja, uznemiravanja, stigmatizacije i diskriminacije prema ljudima na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili seksualnih karakteristika i podržavamo borbu protiv govora mržnje, nasilja i diskriminitornog targetiranja LGBTIQ osoba i zajednice u svim regionima sveta, uključujući Srbiju", navodi se u pismu koje je na svom Tviter nalogu podelila Ambasada Holandije.


Navodi se da je Srbija načinila važne korake ka jačanju jednakosti za LGBTIQ zajednicu i njena prava da ne budu diskriminisani, kao i prava na slobodu izražavanja.

"Održavanje Evroprajd šetnje u Beogradu predstavlja proslavu i priznanje tog napretka", navodi se u pismu.

Pismo su potpisale ambasade Australije, Austrije, Belgije, Kanade, Hrvatske, Holandije, Finske, Francuske, Danske, Irske, Italije, Japana, Norveške, Portugala, Slovenije, Španije, Švajcarske, Ukrajine, Velike Britanije i SAD.

Mapiranje onlajn pretnji i govora mržnje uoči Evroprajda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

Komentarišući pismo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se poštovati zakon i odluke MUP-a u vezi sa šetnjom na Evroprajdu u Beogradu, kao i da on tom temom neće da se bavi.

"Neću da se bavim tom temom, pokvareno nametnutom srpskom narodu i svi oni koji su za, ali i oni koji su ekstremno protiv šetnje, svi učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Organizatori Evroprajda podneli su 16. septembra nadležnim institucijama novu prijavu šetnje u okviru te manifestacije koja je planirana za 17. septembar.

Goran Miletić, koordinator Evroprajda 2022, izjavio je na konferenciji za medije ispred Vlade Srbije da će se učesnici okupiti i ukoliko policija ponovo zabrani šetnju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je 13. septembra zabranilo održavanje šetnje u Beogradu 17. septembra, koja je deo Evroprajda 2022 – evropske manifestacije posvećene LGBT+ pravima čiji je glavni grad Srbije ovogodišnji domaćin.

Organizatori Evroprajda su saopštili da je Ministarstvo untrašnjih poslova (MUP) odbilo njihovu prvu žalbu na policijsku zabranu Prajd šetnje u Beogradu.

Zabrana je naišla na osudu zvaničnika Evropske unije, kao i međunarodnih i domaćih organizacija za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG