Dostupni linkovi

Bezbednosne preporuke učesnicima Evroprajda u Beogradu 


Učesnici beogradske Parade ponosa, septembar 2021.
Učesnici beogradske Parade ponosa, septembar 2021.

Organizatori Evroprajda objavili su smernice za sve one koji planiraju da učestvuju u šetnji u okviru te manifestacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) 13. septembra je odlučilo da zabrani šetnju zakazanu za 17. septembar. Obrazloženje za takvu odluku su bezbednosni razlozi, jer je za taj dan zakazan i skup neformalne desničarske grupe "Antiglobalisti" koja se protivi Evroprajdu.

MUP je saopštio da je bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama ugrožena. Desničarski skup takođe je zabranjen.

U međuvremenu, Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da su za kršenje zabrane skupa zaprećene prekršajne kazne.

Ovogodišnja šetnja planirana je u okviru Evroprajda (EuroPride) 2022, evropske manifestacije posvećene LGBT+ pravima čiji je glavni grad Srbije ovog puta domaćin.

Organizatori su najavili da će se okupiti uprkos zabranama.

Više neformalnih ekstremno desničarskih grupa, uz podršku Srpske pravoslavne crkve (SPC), tri puta su organizovali šetnje centralnim ulicama Beograda, koje su nazvali "litije".

Organizatori su na protestu poručili da će se, ukoliko se šetnja održi, okupiti istog dana sa ikonama.

Bezbednosne preporuke organizatora

Organizacija "Beograd Prajd", koja je među organizatorima, je za učesnike Evroprajd nedelje, pa tako i same šetnje, pripremila bezbednosne preporuke i uputstva, koja su objavili na svom sajtu.

"Ne pokušavajte da prilazite anti-prajd demostrantima, da debatujete sa njima, raspravljate se ili se svađate. Možete da se dovedete u opasnost", jedan je od prvih saveta.

Još jedan od saveta za učesnike je da se ne svađaju sa policijom.

Organizatori su naveli i da ukoliko se neko ne pridržava procedure evakuacije ili drugih mera bezbednosti u slučaju stvarne opasnosti, policija će upotrebiti silu za zaštitu samih učesnika.

Diskretna obeležja

Organizatori Evroprajda su savetovali učesnicima i da ukoliko na skup donose transparente ili zastave, da se postaraju da ih nose diskretno do početne tačke šetnje, te da bi nakon nje bilo dobro da ih negde odlože.

Preporuka je i da učesnici skupa nose šal ili maramu za pokrivanje lica, u slučaju da policija mora da upotrebi suzavac.

"Nosite flašu vode da biste isprali oči što je pre moguće i izbegavajte nošenje kontaktnih sočiva (moraju se ukloniti ako dođete u kontakt sa suzavcem). Ako ste izloženi suzavcu, idite i istuširajte se i promenite odeću što je pre moguće," piše između ostalog.

Savet je i da očigledna odeća u vezi sa ponosom treba da bude pokrivena kada se učesnici šetnje kreću do i od mesta održavanja.

Ukoliko učesnici šetnje žele da nose boju za lice tokom događaja, preporuka je da je nose sa sobom i nanesu tek kada stignu, te uklone pre nego što odu.

Među preporukama je i savet o moblinim telefonima. "Uverite se da vaš telefon ima dobar nivo baterije i, ako možete, ponesite napajanje. Držite telefon u sigurnom džepu".

Organizatori su naveli i da će veliki tim volontera uvek biti prisutan na Evroprajd događajima, te da im se učesnici mogu obratiti ukoliko im zatreba pomoć, podrška ili ukoliko se, iz bilo kog razloga, ne osećaju bezbedno.

Šta u slučaju privođenja?

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava objasnio neke od situacija u kojim policija ima pravo da uhapsi onog koga zatekne u vršenju prekršaja, s obzirom na to da je Tužilaštvo najavilo prekršajne kazne za kršenje zabrane skupa.

"Policija ima pravo, ukoliko proceni da je neko učinio neki prekršaj, da ga i privede ukoliko ne može da utvrdi identitet osobe ili postoji opasnost da će taj neko da ponovi ili da nastavi sa vršenjem prekršaja, te da će bekstvom u inostranstvo da izbegne odgovornost. To su neki slučajevi gde policija može da lica koja zatekne u vršenju prekršaja, da odmah odvede u prekršajni sud", objasnio je za RSE Ilić.

Beogradski centar za ljudska prava sačinio je set smernica kojima informiše učesnike šetnje o njihovim pravima, u slučaju da tokom skupa budu privedeni.

Objasnili su da ukoliko je neko priveden ima pravo da zna razloge privođenja, da pozove osobu koju želi da je o tome obavesti, kao i izabranog advokata.

Dalje su naveli da kada advokat stigne, ima pravo na poverljiv razgovor sa njim, zatim na to da advokat prisustvuje svakom davanju izjave i lekarskom pregledu. Privedeni ima pravo na primedbe o sadržaju zapisniku, istaknuto je iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Dalje smernice odnose se na prava privedenog da zatraži lekarski pregled.

Organizatori se nadaju zaštiti policije

Koordinator Evroprajda Goran Miletić izjavio je 16. septembra na konferenciji za novinare u Beogradu da su LGBT+ aktivisti dovedeni u situaciju da nemaju izbora.

"Uprkos zabrani MUP, mi ćemo se okupiti", rekao je Miletić.

On je dodao i da veruje da će policija biti sa aktivistima.

"Imamo dobre odnose sa njima, policija je profesionalna, dobro radi svoj posao i ne mogu da verujem da neće biti tu. Ne plašim se, imam potpuno poverenje u državne organe, ne verujem u političke odluke da policija neće biti tu", kazao je Miletić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG