Dostupni linkovi

'Država dovoljno jaka da odbrani Beograd', izjavio Vučić povodom protesta


Aleksandar Vučić i izbornom štabu Srpske napredne stranke nakon proglašenja pobede, 17. decembar 2023.
Aleksandar Vučić i izbornom štabu Srpske napredne stranke nakon proglašenja pobede, 17. decembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom opozicionog protesta ispred Skupštine Beograda 24. decembra teško povređeno dvoje policajaca, a više njih lakše, kao i da je uhapšeno više od 35 učesnika protesta, koje je nazvao "siledžijama".

Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost za televiziju Pink rekao da je pokušano "nasilno zauzimanje državnih institucija".

Policija je 24. uveče blokirala centar Beograda i rasterala demonstrante nakon incidenata na sedmom protestu sa kojeg se tražilo poništavanje izbora u Srbiji.

Sukob policije sa delom demonstranata počeo je ispred Skupštine Beograda.

Deo maskiranih ljudi je gađao gradsku kuću, dok je policija koja je bila unutar zgrade na njih bacala suzavac i biber sprej.

Jake policijske snage unutar gradske skupštine onemogućile su upad u zgradu.

Prozori i staklo na ulazu su razbijeni.

Vučić je u vanrednom odbraćanju tokom večeri rekao da "nikakva revolucija nije u toku" i da je "država dovoljno jaka" da "odbrani demokratiju, izbornu volju građana, Srbiju i Beograd".

"Ništa od toga im (opoziciji) neće poći za rukom. Izgrednici i siledžije biće privedeni, a posle će reagovati nadležni državni organi", naveo je Vučić 24. decembra u vanrednom obraćanju javnosti.

"Mi se trudimo da mirnom reakcijom ne povredimo nikog od slučajnih građana", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da se na protestu opozicione koalicije okupilo 2.490 ljudi.

"U ovom trenutku, zajedno sa onima koji pokušavaju da provale u Skupštinu grada, je 1.195 ljudi. Neki su večeras pokazali svoje lice, i da im je nasilje jedini način za borbu", rekao je Vučić.

On je optužio opoziciju da "hoće da sruše gradove i državu".

"Danima smo govorili da se za to spremaju, zato što znaju da ne mogu da dobiju narodno poverenje. Hvala onim stranim službama koje su stavile do znanja da znaju šta se priprema, i davale podatke našim službama", rekao je Vučić.

Naveo je i da se "mnogi u regionu raduju i slave" zbog dešavanja u Beogradu.

"To je proizvod mnogo ozbiljnijih geopolitičkih okolnosti, u kojima pokušavaju da uruše samostalnost i nezavisnost Srbije. Sačuvaćemo slobodu Srbije", rekao je Vučić.

Brnabić: Država će sačuvati mir

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova imali instrukcije da ostanu uzdržani i ne reaguju na protestu ispred Skupštine Beograda, "kako niko ne bi bio povređen".

Brnabić je za televiziju Pink 24. decembra rekla da će država "sačuvati mir" i obnoviti "sve što su rušili" oni koji protestuju.

"Te stvari će morati da se plate iz budžeta. Oni su rušili narodnu imovinu", rekla je Brnabić.

Incidente ispred Skupštine Beograda osudili su i predsednik i visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević i Vladimir Orlić.

Dačić osudio incidente

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je 24. decembra da "najoštrije osuđuje pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine Beograda".

"Pružamo punu podršku državnim organima da preduzmu sve odgovarajuće mere protiv nasilnika i siledžija, i predsedniku Aleksandru Vučiću u odbrani slobode, samostalnosti, nezavisnosti i suvereniteta Srbije", naveo je Dačić, čiji je SPS koalicioni partner SNS-a.

Beograđani na protestu zbog navoda o izbornoj krađi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Opozicija tvrdi da je vladajuća Srpska napredna stranka pokrala izbore 17. decembra, što vlast demantuje.

Sedmi protest zbog navoda o izbornoj krađi počeo je ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK), gde se više hiljada građana okupilo na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja" koja ne priznaje rezultate izbora i traži raspisivanje novih.

Lideri opozicije poručili su na protestu da hoće da uđu u Skupštinu Beograda, uz tvrdnje da su pobedili na izborima u glavnom gradu.

Deo demonstranata je potom razbio ulazna vrata Skupštine Beograda, a policija je bacila suzavac.

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je 24. decembra da su resorna ministarstva proverom biračkih spiskova utvrdila da "nisu tačne" tvrdnje koalicije "Srbija protiv nasilja" da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod izbora.

Istog dana je predsednik Srbije izjavio da je glasanje proteklo u demokratskoj atmosferi i da je bilo "najmirnije ikada u savremenoj istoriji".

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG