Dostupni linkovi

Vučić: Cena ruskog gasa ostaje ista u narednih pola godine


Presednik Srbije Aleksandar Vučić je 25. novembra u jednodnevnoj poseti Rusiji, a sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sastao se u njegovoj rezidenciji u Sočiju.
Presednik Srbije Aleksandar Vučić je 25. novembra u jednodnevnoj poseti Rusiji, a sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sastao se u njegovoj rezidenciji u Sočiju.

U narednih šest meseci cena ruskog gasa za Srbiju neće biti promenjena i biće 270 dolara za hiljadu kubnih metara, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Isporuka gasa bila je glavna tema Vučićeve posete Rusiji 25. novembra.

"Dobili smo povećanje količina gasa za tih šest meseci i fleksibilnost", rekao je Vučić za televiziju Pink iz Sočija.

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Desetogodišnji ugovor sa ruskim distributerom "Gasprom" ističe krajem 2021. godine i u toku su pregovori o novom aranžmanu.

Vučić je rekao da je sa Putinom razgovarao o uslovima novog ugovora, ali da nema prava da govori o detaljima dok ugovor ne bude potpisan, ali je izrazio očekivanje da će Srbija "biti zadovoljna" i da će cena "biti izuzetna".

Dok se novi ugovor ne potpiše, u narednih šest meseci cena ruskog gasa za Srbiju ostaće nepromenjena. Pregovori sa Rusijom se vode u trenutku dok Evropu potresa gasna kriza, a cena gasa na berzi se kreće oko 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara.

Tročasovni susret Vučića i Putina prošao je bez konferencije za medije nakon sastanka. Izjave presednika Rusije prenete su u saopštenju Kremlja. Putin je, kako se navodi, rekao da će biti nađeno "prihvatljivo rešenje" za cenu ruskog gasa za Srbiju.

"Mislim da ćemo se dogovoriti, naložićemo odgovarajućim subjektima da završe taj posao. U svakom slučaju, naći ćemo takvo rešenje koje će biti sigurno prihvatljivo za naše srpske prijatelje", rekao je Putin u Sočiju, a saopštio Kremlj.

Vučić sa Putinom i o Kosovu

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je pozicija Rusije "principijelna" što se tiče Kosova.

"Što se tiče Kosova, vi znate da je pozicija Rusije prinicipijelna, da ne podleže trenutnoj političkoj situaciji. Mi podržavamo vašu poziciju kada je reč o rešenju kosovskog problema i nadam se da će se rešiti tako što će odgovarati interesima svih ljudi koji tamo žive", rekao je Putin.

U saopštenju Kremlja navodi se da je Vučić izrazio "veliku zahvalnost" za rusku podršku terirotrijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"Kao što već znate, u našem regionu svedoci smo porasta provokacija i tenzija, posebno na teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Vučić je i za Pink izjavio da je Putina izvestio o stanju u celom regionu, kao i "o svim pritiscima sa kojima se Srbija suočava, nepostojanju želje kod Albanaca za realnim dijalogom i poslednjim dešavanjima na severu Kosova".

Srbija ne priznaje nezavisnost države Kosovo, smatra je delom svoje teritorije i naziva je "Kosovo i Metohija". Ni Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova i glasa protiv prijema te države u Ujedinjene nacije. Zauzvrat Srbija odbija da uvede sankcije Moskvi, što je zahtev Evropske unije.

Odnosi 'na najvišem nivou'

Vučić je, navodi Kremlj, ocenio da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou, da su dve zemlje streteški partneri, kao i da se saradnja razvija u svim oblastima. Izrazio je očekivanje da će biti potpisani novi sporazumi.

Presednik Srbije je rekao da je vojno-tehnička saradnja na najvišem nivou i zahvalio se za "lepe poklone" Srbiji. Govoreći o vojno-tehničkoj saradnji, Putin je naglasio da redovne zajedničke vežbe bezbednosnih snaga "nesumnjivo koriste dvema državama".

Ruski predsednik je istakao da je saradnja u oblasti borbe protiv korona virusa pozitivan momenat u bilateralnoj saradnji i dokaz međusobnog poverenja.

"Drago mi je da konstatujem da ne samo da smo ostvarili isporuku vakcine 'Sputnjik V' nego je organizovana i proizvodnja u Beogradu što je izuzetno važno i za Srbiju i za okolne zemlje u koje možete da izvozite. To je izuzetno pozitivan momenat naše saradnje koji takodje govori o uzajamnom poverenju i dubokoj saradnji", istakao je ruski predsednik

Putin je Vučiću poželeo sreću na izborima koji će u Srbiji biti održani u aprilu 2022. godine i zahvalio mu "za ličnu pažnju koju poklanja razvoju rusko-srpskih odnosa".

Kako je rekao ruski predsednik, u decembru se očekuje poseta premijerke Srbije Ane Brnabić Rusiji, a Vučić je Putina pozvao da poseti Srbiju.

Sastanak Vučića i Putina 25. novembra bio je, kako je rekao predsednik Srbije, njihov 19. susret.

Vučić se poslednji put sastao sa Putinom u junu 2020. godine, kada je prisustvovao vojnoj paradi Moskvi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Upravo zbog saradnje sa Rusijom Srbija je na meti kritika sa zapada zbog toga što kao zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju još uvek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

XS
SM
MD
LG