Dostupni linkovi

Vučić: Kupovinom oružja Srbija nije prekršila nijedan sporazum


"Naš glavni cilj mora da bude očuvanje mira i stabilnosti", rekao je Vučić na konferenciji za novinare 29. decembra
"Naš glavni cilj mora da bude očuvanje mira i stabilnosti", rekao je Vučić na konferenciji za novinare 29. decembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da naoružavanjem vojske Srbija nije prekršila nijedan sporazum jer "najvećim delom kupuje defanzivno oružje i oruđe".

Vučić je na konferenciji za novinare 29. decembra rekao da kada se kupuje oružje za protiv-vazdušnu odbranu "ne ugrožavate ničiji drugi prostor, samo štitite svoj".

"Mi time odvraćajuće delujemo na svakoga ko bi pomislio da ugrozi našu zemlju. Vojska Srbije će u skladu sa svim međunarodnim propisima i regionalnim sporazumima nastaviti da jača. Mi nismo pretnja nikome, ali našim snaženjem ograničavamo pretnju po nas", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje povodom izjave američkog ambasadora u Beogradu da bi se na mestu suseda, zapitao zbog čega se Srbija naoružava, Vučić rekao je da ambasadora SAD "izuzetno poštuje i smatra ga prijateljem Srbije".

"Zato me iznenadila njegova izjava. Svi u našem okruženju, osim BiH čiji deo rukovodstva izražava NATO aspracije, svi u okruženju su u NATO-u i naoružavaju se koliko god mogu. Šta mislite da Srbija treba da ostane slaba kao devedesetih i dvehiljaditih?", rekao je Vučić.

Srbija je nedavno od Rusije kupila protivoklopne rakete "Kornet", a dogovori dolaze u trenutku kada su sve oči uprte u zvaničnu Moskvu i tenzije na granici sa Ukrajinom, ali i nakon više upozorenja Zapada zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom.

Srbija je od Rusije kupila naoružanje dve godine nakon što su najviši srpski zvaničnici najavlili da obustavljaju nabavke vojnog naoružanja.

'Uvozimo gas sa Zapada'

Vučić rekao je da usled energetske krize, Srbija uvozi dodatne količine gasa sa Zapada, a ne iz Rusije i da je zato skuplji nego što je dogovoreno.

"Verujem da će od 1. januara biti rešeno pitanje uvoza dodatnih količina gasa, nakon razgovora sa (predsednikom Rusije Vladimirom) Putinom", rekao je Vučić.

Srbija je u potpunosti zavisna od ruskog gasa, a predsednik Srbije je tokom razgovora sa Putinom 25. novembra u Sočiju izjavio da u narednih šest meseci cena gasa za Srbiju neće biti promenjena i biće 270 dolara za hiljadu kubnih metara

Predsednik Srbije je rekao i da nada da će iduće godine doći do priključenja drugih zemalja sa Zapadnog Balkana inicijativi "Otvoreni Balkan".

"U uslovima energetske nestabilnosti, u uslovima raznovrsnih ratnih pokliča, u uslovima ubrzanog naoružavanja svih, naš glavni cilj mora da bude očuvanje mira i stabilnosti", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je sa premijerom Albanije Edijem Ramom i tadašnjim premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, pokrenuo inicijativu Otvoreni Balkan, u cilju unapređenja regionalne saradnje.

Kosovo se oštro protivi priključivanju ovoj inicijativi jer smatra da je štetna i da neće biti ravnopravno tretirano.

Komentarišući odluku SAD da uvede sankcije potpredsedniku Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milanu Radoičiću i biznismenu sa severa Kosova Zvonku Veselinović, Vučić je upitao "da li ih treba zvati kriminalcima samo zato što su to rekli Amerikanci".

"Ako neko zna nešto o njihovim sumnjivim poslovima, neka podnese krivičnu prijavu", rekao je Vučić.

Milan Radoičić, Zvonko Veselinović još deset sa njima povezanih osoba označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, objavio je početkom decembra Ministarstva finansija SAD.

Predsednik Srbije je negirao navode zvaničnika u Sarajevu da u Srbiji postoje tajne optužnice protiv državljana Bosne i Hercegocine koje Beograd tereti za ratne zločine.

"Mi smo predali Sarajevu 34 krivične prijave protiv Bošnjaka i po njima može da postupa Sarajevo. Oni nisu na isti način postupili prema nama. Nema nijedne tajne optužnice protiv Bošnjaka ne teritoriji Srbije", rekao je Vučić.

O aferama u Srbiji

U maju 2021. su iznete tvrdnje da su predsednika Srbije i njegovu porodicu prisluškivali više od hiljadu puta. O tome je, kako je rekao ministar policije Aleksandar Vulin, pokrenuta istraga, ali još niko nije zvanično optužen.

"U toku je pisanje optužnog akta za krivično delo prisluškivanja predsednika i biće uskoro pozvani na odgovornost", rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je Siniša Mali i dalje na mestu ministra finansija, iako je Senat Beogradskog univerziteta potvrdio da je plagirao doktorat, Vučić je rekao da je "Mali najbolji ministar finansija u regionu, da odlično radi posao, da je stručan".

Mere podrške

Predsednik Srbije je na konferenciji za novinare najavio finansijske mere podrške, od jednokratne pomoći za prvo dete (oko 2.500 evra), preko oko 150 evra za penzionere u februaru.

Mladima od 16 do 29 godina, koji se prijave od 15. do 30. januara, država će 1. februara na račun uplatiti 100 evra, rekao je Vučić.

On je najavio i jednokratnu pomoć od 80 evra za zdravstvene radnike od 15. januara.

XS
SM
MD
LG