Dostupni linkovi

Ministar odbrane Srbije: Ruske rakete ‘Kornet’ stižu u 72. specijalnu brigadu


Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je u utorak, 28. decembra, da će protivoklopne rakete "Kornet" biti raspoređene u 72. specijalnu brigadu, navodeći da se nada da će do kraja godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti tu brigadu kako bi građani mogli da vide to naoružanje.

"Oni će biti instalirani na naše 'miloše' (borbena oklopna vozila, prim. RSE), ali naravno i u druge jedinice koje Generalštab opredeli kao noseće, odnosno one kojima je ovo oružje potrebno", kazao je Stefanović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Sedamdeset druga specijalna brigada spada u elitne jedinice, prvo Jugoslovneske narodne armije, a potom Vojske Jugoslavije, koja je učestvovala od 1991. do 1999. godine na ratištima bivše Jugoslavije.

Aleksandar Vučić je 24. decembra u izjavi za televiziju Prva rekao da su rakete “Kornet” stigle u Srbiju, te da su plaćene unapred “po pristojnoj ceni”.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je, nakon posete Vučića Moskvi krajem novembra, osim raketa “Kornet”, dogovorena kupovina i novih sistema protivvazdužne odbrane (PVO) “Pancir S1”.

Povećanje budžeta Ministarstva odbrane

Ministar Nebojša Stefanović je za RTS kazao da je povećanje budžeta Ministarstva odbrane zapravo "strateško investiranje da se obnove mogućnosti domaće industrije i vojske" i da se država opremi stranim naoružanjem kako bi "mogla da prati trendove za ono što ne može sama da uradi".

On je kazao da je sa predsednikom Srbije Vučićem dogovreno da se 142 milliona evra uloži u domaće fabrike namenske industrije.

"Taj novac nije namenjen za nabavke, već za fabrike, za uvećanje njihovog kapaciteta, kako bi mogli da pojačaju proizvodnju i da više i kvalitetnije da proizvode", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, iduće godine Srbija će imati šest novih "nora", šest novih domaćih haubica da se popuni jedan kompletan divizon, novih 12 "pasarsa", novih 18 "lazara", 20 "miloša" i novih 10 "MRAP-ova".

Dodao je da će Srbija imati i 2.000 kompleta balističke zaštitne opreme i 2.000 pušaka, modularnih, koje proizvodi "Zastava".

Prema njegovim rečima, država će u narednoj godini imati i tri Mi-17 helikoptera ruske prozvodnje, "mistral" rakete - i to 18 setova koji će biti montirani na "pasarse", pet "malih miloša", 66 "hamera", 10 BVT-ova.

"To je samo ono što je već plaćeno, ugovoreno i već se proizvodi najviše u domaćim fabrikama", rekao je ministar.

Srbija je od Rusije kupila naoružanje dve godine nakon što su najviši srpski zvaničnici najavlili da obustavljaju nabavke vojnog naoružanja.

Ti dogovori dolaze u trenutku kada su sve oči uprte u zvaničnu Moskvu i tenzije na granici sa Ukrajinom, ali i nakon više upozorenja Zapada zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG