Dostupni linkovi

Vučić i Putin o 'napadima', ne i o razgraničenju


Sastanak srpskog i ruskog predsednika u Moskvi, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, 2. oktobar 2018.

"Od dva sata razgovora, najmanje 45-50 minuta razgovarali smo o Kosovu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima u Moskvi, nakon susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Pričao sam o situaciji i pričao sam o strahu koji imamo ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na živote i imovinu našeg naroda na Kosovu i Metohiji", preneo je Vučić ne želeći da otkriva detalje uz objašnjenje zašto bi onda postojali razgovori "u četiri oka".

Upitan da li je Putina upoznao sa "planom o razgraničenju", Vučić je rekao da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci i Srbi.

"Mislio sam da je to racionalno rešenje, ali niko drugi nije mislio", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je početkom avgusta rekao da se zalaže za razgraničenje sa Albancima. Nakon toga je nemačka kancelarka Angela Merkel poručila da nema promena granica na Zapadnom Balkanu.

Pročitajte: Vučić prelazi 'granicu' Angele Merkel?

Pre nekoliko dana, pred put u Moskvu, Vučić je na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke čiji je predsednik, rekao da ta njegova "politika da Srbija dosta toga sačuva na Kosovu očigledno u Srbiji nije pobedila".

Pre odlaska u Moskvu Vučić je najavio da će zatražiti konkretnu političku podršku za Srbiju jer kako je ocenio, "bez Rusije ne postoji nikakvo rešenje za bilo koji problem koji tišti Srbe".

"Ova poseta Vučića Moskvi, kao ona nedavna severu Kosovu, više je u propagandne svrhe nego što ima suštinu", ocenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.

On primećuje da se na neki način nastavlja ono što je svojevremeno nekadašnji američki zvaničnik Brajan Hojt Ji (bivši pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju) nazvao sedenjem na dve stolice Beograda između Moskve i Zapada.

"Vidimo pozivanje na tradicionalne veze sa Rusijom. Na drugoj strani, koliko ja vidim, predsednik Vučić je na pitanje da li je razgovarao sa predsednikom Putinom o razmeni teritorija rekao da nije imao puno šta razgovarati pošto je Zapad odbio taj tzv. predlog rešavanja konflikta između Kosova i Srbije. To očigledno znači da je predsednik Vučić očigledno otišao da nastavi simboličnu politiku i Zapad i Evropska unija i Rusija. Ja ne verujem da je tu bilo nekog suštinskog razgovora", ocenjuje Veber.

Veber smatra da i ova poseta Moskvi, kao i nedavna severu Kosova, ima za cilj da na simboličan način sa dosta patetike, kao što je bio govor u Severnoj Mitrovici, zamagli neuspeh pokušaja da se dijalog između Beograda i Prištine usmeri u pravcu razmene teritorija.

Iako je poseta ranije dogovorena, Vučić u Moskvi boravi nakon priznanja da je njegova kosovska politika poražena, neposredno nakon referenduma o službenom nazivu države u Makedoniji i dogovoru sa Grčkom, te uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

Na samom početku sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Vučić je, kako su preneli mediji, rekao da je rešenje za Kosovo još daleko.

Upitan da li su pričali o Republici Srpskoj, Vučić je odgovorio da su razgovarali o situaciji u regionu.

"Ne bih to nazvao o Republici Srpskoj, rekao bih o Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, i kompletnoj situaciji u regionu, i situaciji posle referenduma u Makedoniji", preneo je Vučić.

Predsednik Srbije je preneo da su razgovarali i o NATO-u te da Srbija nema nikakve aspiracije, nikakve težnje i nikakve želje da bude deo NATO-a.

"Srbija želi da ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost i upravo zato i radimo na snaženju naše armije kako bismo mogli da preveniramo svaki mogući napad i agresiju na našu zemlju", rekao je Vučić i naveo da je za takav stav dobijena podrška Ruske Federacije

On je novinarima izjavio i da očekuje jednako snažnu ili snažniju podršku Ruske federacije u međunarodnim forumima teritorijalnom integritetu Srbije i "našem nezavisnom, slobodnom i samostalnom odlučivanju".

"I ja nikada ne zaboravim da istaknem 2015. kada su spasili Srbiju od stavljanja žiga na čelo svakog našeg građanina i pripadnika našeg naroda za ono što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije u Bosni i Hercegovini", rekao je Vučić.

Jelica Kurjak, bivša ambasadorka Srbije u Moskvi kaže za RSE, da Rusija pomno prati dešavanja i da želi da bude pitana, ali da se pokazalo da ne želi da bude mnogo aktivnija nego što je do sada bila. Ona je uoči sastanka dvojice predsednika rekla da bi se Aleksandar Vučić iz Moskve mogao vratiti sa nekim novim pristupom ili gledištem u politici prema Kosovu nakon što je izjavio da je njegova dosadašnja politika prema Kosovu propala.

Jelica Kurjak: Rusija želi da bude pitana
Jelica Kurjak: Rusija želi da bude pitana

Upitana kako će Vučićeva poruka da ide da traži savet i pomoć od Putina biti primljena u Briselu, Kurjak ocenjuje da verovatno neće sa simpatijama.

"On otvoreno govori da ide da traži pomoć od Putina. To nas udaljava još jedan korak od dijaloga sa Kosovom i dijaloga sa EU, ako mi krenemo u tom pravcu da samo i isključivo sa Rusijom tražimo pomoć u rešavanju tog pitanja. Mislim da se mora slušati ono što se govori i iz Brisela imajući u vidu pozadinu njihove vladavine (stranke Aleksandra Vučića) ovih šest godina", ocenjuje Kurjak.

Jelica Kurjak u Intervjuu nedelje RSE: Viđala sam Mirjanu Marković u Moskvi

Aleksandar Vučić je najavio Putinovu posetu Srbiji navodeći da je Putin rekao svojim saradnicima da mu nađu datum.

"Očekujem da u naredne dve ili tri nedelje saznamo tačan datum posete predsednika Putina našoj zemlji", naveo je Vučić.

Ovaj susret Vučića sa Putinom je treći od kako je izabran za predsednika Srbije, koji je usledio samo pet meseci od prethodnog, kada je Vučić 9. maja prisustvovao na paradi povodom Dana pobede u Moskvi. Vučić je Putinu na dobrodošlicu odgovorio na ruskom jeziku rekavši da njihov današnji susret ima veliki značaj za Srbiju.

I u 2017. godini Vučić se sreo dva puta sa ruskim predsednikom, u decembru kada mu je uručen i počasni doktorat Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose. Prethodno je kao premijer bio u martu 2017. godine uoči predsedničkih izbora u Srbiji na kojima se kandidovao. Tada mu je Putin poželeo sreću na tim izborima.

Vučić se sa Putinom sreo i u maju 2016. godine, kada je bio mandatar za sastav nove Vlade Srbije. Tada je objavljeno je da je u Moskvi boravio u privatnoj poseti.

Dva puta su posete Moskvi pratile i posete Berlinu i susreti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kao što je to bilo 2017. godine uoči predsedničkih izbora, te u julu 2014. kada je kao premijer u kratkom vremenskom razmaku boravio na obe adrese.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG