Dostupni linkovi

Makedonija ide ka novim izborima?


Skoplje, 30. septembra 2018.

Prema najavi premijera Makedonije Zorana Zaeva, danas (2. oktobra) trebalo bi da počnu razgovori sa opozicijom kako bi se saznalo da li postoji mogućnost za postizanje sporazuma o dvotrećinskoj većini koja je potrebna da se izglasaju ustavne izmene u parlamentu, koje proizilaze iz dogovora sa Grčkom o imenu zemlje.

“Nadam se da ćemo uspeti da se dogovorimo, da bismo uštedeli vreme Makedoniji, građanima, budućnosti. Ako ne uspemo, ne postoji drugo rešenje osim da idemo na prevremene izbore. Procesi ne mogu biti zamrznuti i stajati u mestu, stvari se moraju kretati napred”, poručio je Zaev dodajući da će se, ako dogovor ne bude postignut, na izbore ići veoma brzo, možda krajem novembra jer treba misliti i na druge rokove, na primer izbore za Evropski parlament koji će se održati u maju iduće godine, a na kojima učestvuje i Grčka. Zaev očekuje da će svi političari pokazati zrelost, s obzirom na to da niko nije ponudio alternativu za NATO i EU, niti bolji dogovor od onog koji je postignut sa Grčkom.

Iz opozicione VMRO DPMNE za Radio Slobodna Evropa su izjavili da do ovog trenutka nisu ostvareni nikakvi kontakti niti najave o bilo kakvim razgovorima.

U međuvremenu, ne prestaju reakcije međunarodnih predstavnika. Posrednik Ujedinjenih nacija u makedonsko-grčkom sporu o imenu Metju Nimic u intervjuu za grčku TV Antena, rekao je da će rukovodstvo i politicari u Makedoniji morati da donesu krupne odluke o budućnosti svoje zemlje. Komentarišući nedovoljni odziv glasača na referendumu, Nimic je istakao da se fokus treba staviti na one koji su izašli i glasali “Za”, jer oni koji su protiv i nisu glasali ne nude drugu alternativu.

“Dogovor iz Prespe je najbolje moguće rešenje i otvara put ka stabilnoj budućnosti čitavog Balkana”, izjavio je Nimic.

Iako dve trećine građana Makedonije nije podržalo Prespanski dogovor, lideri EU i NATO-a, kao i Vašington pozdravili su rezultate referenduma. Oni su odlučni da uključe Skoplje u NATO i pored suprotnog stava makedonskih građana, navodi se u saopštenju. Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. U njihovom saopštenju se kaže da rezultat referenduma u Makedoniji pokazuje da su glasači odlučili da bojkotuju rešenja nametnuta spolja. Zvanična Moskva i dalje zastupa principielnu poziciju da se dugoročno rešenje može naći samo između Makedonije i Grčke, bez mešanja spolja i isključivo u okvirima pravnog sistema i sa širokom javnom podrškom, kaže se u saopstenju ruskog ministarstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG