Dostupni linkovi

Bolton: SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova


Džon Bolton
Džon Bolton

Sjedinjene Države se neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, izjavio je u Kijevu Džon Bolton (John), savetnik predsednika Donalda Trampa (Trump) za nacionalnu bezbednost odgovarajući na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa (RSE).

"Međutim, postoje novi znaci da obe vlade veoma možda žele da veoma tiho o tome pregovaraju. Američka politika je da ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije. Zaista nije na nama da to kažemo. To je očigledno teško pitanje – da nije tako – odavno bi bilo rešeno. No, mi se nećemo u to mešati i ne mislim da će iko u Evropi to sprečavati ako dve strane u sporu postignu uzajamno zadovoljavajuće rešenje", rekao je Bolton.

On je dodao da su Sjedinjene Države spremne da pomognu.

"Ne mislimo da rešimo to pitanje umesto njih, već moraju sami da to učine. Mislim da ono spada u kategoriju za koju je bivši državni sekretar Džejms Bejker (James Baker) jednom rekao imajući u vidu Bliski istok. 'Ne možemo mi više želeti mir nego zemlje kojih se to tiče'. Ali, ako Kosovo i Srbija postignu međusobno zadovoljavajuće rešenje, smatram da ćemo to bez sumnje podržati", reči su Boltona.

Trampov savetnik je istakao da je spor između Srbije i Kosova najvažniji na Balkanu.

"Mnogi su pokušavali da posreduju u njegovom rešenju, ali su ti napori propali", istakao je.

Dodao je da je važno konačno uspostaviti stabilnost na Balkanu.

"Od raspada Jugoslavije, postoji mnogo dugotrajnih tenzija i rizika. Ali je nedavno ostvaren i napredak", naglasio je Džon Bolton ukazujući na dogovor Skoplja i Atine oko imena Makedonije.

XS
SM
MD
LG