Dostupni linkovi

Vučić pozvao pravosudne organe Srbije da stupe u kontakt sa bh kolegama


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je pravosudne organe Srbije da stupe u kontakt sa bosanskohrcegovačkim i da se vidi koje slučajeve za ratne zločine Srbija može da preuzme.

Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine zategnutu su poslednjih dana zbog hapšenja Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivšeg šefa Odjeljenja za organizovani kriminal BiH.

„I da ovo ne radimo jedni drugima, već da vidimo koje slučajeve možemo da preuzmemo“, poručio je Vučić iz Istanbula u uključenju za TV Pink u petak uveče 17. septembra.

Edin Vranj je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Nakon hapšenja, 14. septembra, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, Vranju je odredio pritvor od 30 dana, zbog postojanja opasnosti od bekstva.

Edin Vranj je treći građanin BiH koji je od 2018. godine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine.

Zbog njegovog hapšenja, BiH je pozvala ambasadora u Beogradu na konsultacije u Sarajevo, a ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, uputila je notu ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

U Goraždu je u petak, 17. septembra, održan protestni skup građana i demobilisanih boraca koji su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog hapšenja Edina Vranja.

Vučić je rekao i da Srbija ne želi da menja granice i da želi dobre odnose sa Sarajevom, ali i sa jednim od bh entiteta Republikom Srpskom (RS).

"Želimo dobre i prijateljske odnose da Bošnjacima ali ne zamerajte što volimo RS, kao i što mi ne zameramo što vi volite Tutin, Novi Pazar", rekao je Vučić.

Poruka Đukanoviću i Milanoviću

Vučić je poručio predsednicima Crne Gore i Hrvatske da će nastaviti da im pruža ruku koliko god oni kritikovali i napadali.

"Srbija će biti sve uspešnija i neće ni na koji način odgovarati šovinistički", rekao je Vučić, prenela je Beta.

Vučić je povodom posete crnogorskog predsednika Mila Đukanovića Hrvatskoj, rekao da su se odnosi Crne Gore i Hrvatske sveli na kritiku njega i Srbije.

Predsednik Srbije je rekao da on i crnogorski predsednik budućnost regiona vide drugačije.

"Đukanović budućnost svoje zemlje vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva, ja u poštovanju prava svih da budu svoji na svome”, rekao je Vučić.

Ocenio je da su u Crnoj Gori, kako je rekao, smislili trik za popis stanovništva, tako što su napravili poseban odeljak nacionalnost, a poseban etnička grupa "da bi posle rekli da su svi Crnogorci".

"U Crnoj Gori bi da Srbe svedu na etničku grupu", ocenio je.

SNS prihvatila veći deo predlog evroparlamentaraca

Vučić, koji je i predsednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je da je ta stranka prihvatila veći deo predloga evroparlamenaraca oko poboljšanja izbornih uslova.

"Mi smo imali konstruktivan sastanak, ne slažem se sa mnogim ocenama, ali sam spreman da uradim sve da bi se drugi osećali dobro", rekao je Vučić.

U Beogradu je u toku dijalog vlasti i opozicije koji se održava uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta, a pojedine opozicione stranke napustile su taj dijalog uz obrazloženje da se na taj način ne može doći do uslova za slobodne i fer izbore u Srbiji.

Na pitanje ko će biti kandidat SNS na predsedničkim izborima 2022. godine, Vučić je odgovorio da će SNS da kandiduje "onoga ko bude mogao da pobedi".

Vučić boravi u Istanbulu, gde će se u okviru jednodnevne posete sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Sa njim će, kako je najavio, razgovarati o novim investitorima.

XS
SM
MD
LG