Dostupni linkovi

Deo opozicionih stranaka u Srbiji napustio dijalog vlasti i opozicije


Stranka slobode i pravde (SSP) neće učestvovati u međupartijskom dijalogu, uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer se na taj način ne može doći do uslova za slobodne i fer izbore u Srbiji, poručio je lider stranke Dragan Đilas
Stranka slobode i pravde (SSP) neće učestvovati u međupartijskom dijalogu, uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer se na taj način ne može doći do uslova za slobodne i fer izbore u Srbiji, poručio je lider stranke Dragan Đilas

Deo opozicionih stranaka u Srbiji napustio je dijalog vlasti i opozicije koji se održava uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Nakon prve runde sastanka održane 17. septembra, opozicione Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret saopštile su da neće učestvovati u nastavku dijaloga.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ranije je, nakon sastanka sa evroparlamentarcima, izrazio uverenost da će predizborni proces biti u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Deo opozicije odustaje od međupartijskog dijaloga

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da ta stranka neće učestvovati u međupartijskom dijalogu, uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer se na taj način ne može doći do uslova za slobodne i fer izbore u Srbiji.

Đilas je novinarima po završetku prvog dela dijaloga preneo da su predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke rekli da za njih nije prihvatljiva platforma koju je SSP predala, ali ni radni dokument koji su podneli predstavnici Evropskog parlamenta.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da su razgovori u prvom delu dana obesmišljeni.

„Da je postojao promil šanse da do nekog dogovora dođe, mi ne bismo napustili sastanak“, rekao je novinarima ispred Palate pravde, gde su održani razgovori.

Predsednik Partije slobodnih građana, Pavle Grbović, novinarima je preneo da je ovaj pokret doneo odluku da ne učestvuje u daljem toku dijaloga, zbog toga što vladajuća SNS, ne prihvata ništa od predloženih sugestija opozicije.

Iz Kancelarije za lokalne i inovativne politike (KLIP), koju vodi Marko Bastać, nekadašnji predsednik beogradske opštine Stari grad, takođe su saopštili da međustranački dijalog nije dao zadovoljavajuće rezultate, kao i da zbog toga ova organizacija napušta pregovore.

Orlić: SNS maksimalno dobrom voljom ušla u ovaj proces

Funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je da veruje da se može doći do nekog dogovora u ovoj rundi međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, ali da to ne zavisi samo od SNS, koja je sa "maksimalno dobrom voljom" ušla u ovaj proces.

"Mi smo sa svoje strane bili konstruktivni, analizirali smo predlog tema i potrudili se da pronađemo što više elemenata na kojima možemo da pronađeno za sve prihvatljiv, a pozitivan okvir", rekao je Orlić novinarima u pauzi međupartijskog dijaloga.

„Oni su rekli šta su imali, pokupili se da idu, mi smo izneli svoje stavove na maksimalno konstruktivan način i kao što je slučaj na sastancima, prokomentarisali pozicije onih drugih“, preneo je Orlić.

Šta je poručio Vučić?

Vučić je 17. septembra primio poslanike Evropskog parlamenta i posrednike u međustranačkom dijalogu koji je organizovan pred predstojeće predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore najavljene za april 2022. godine.

U saopštenju se navodi da je Vučić izrazio uverenost i da će predizborni proces biti u skladu i sa opštom politikom ozbiljnog i odgovornog pristupa u jednom od najvažnijih procesa u funkcionisanju države.

Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su istakli da je od velikog značaja da rezultati dijaloga budu primenjeni, te su izrazili posebnu spremnost da pomognu u predizbornom procesu kako bi ono što je dogovoreno bilo i sprovedeno.

Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, a uz posredstvo Evropskog parlamenta, održava se 17. i 18. septembra u Palati Srbija.

U delegaciji Evropskog parlamenta su Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

"Naš cilj je da postignemo sporazum o poboljšanju izbornih uslova uoči sledećih izbora", objavio je Bilčik na tviteru.

Prethodno su posrednici iz Evropskog parlamenta poslali Nacrt radnog dokumenta o uslovima za unapređenje izbornih uslova u Srbiji.

Većina opozicionih stranaka ocenila je da taj dokument ne sadrži konkretne predloge za poboljšanje izbornih uslova zbog čega su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju uputili posrednicima iz EP svoju verziju uslova za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Vučić je istakao da poštuje njihov težak rad i zalaganje i da zna da su, kao posrednici, morali da uvaže zahteve svih strana.

„Unapređenje izbornih uslova je stalan proces u svim demokratskim uređenjima“, rekao je Vučić, navodi se u saopštenju.

Početak „druge faze dijaloga“ bio je 1. marta 2021. godine, na video konferenciji sa predstavnicima Evropskog parlamenta, kada je predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić razgovarao sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, Dejvidom Mekalisterom.

XS
SM
MD
LG