Dostupni linkovi

Vučić o Đokoviću: Nije dovoljno odgovorno da se ne vakcinišete


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 12. januara da nije siguran da je prvi teniser sveta Novak Đoković saglasan sa svim njegovim potezima, kao što i on misli da nije dovoljno odgovorno da se neko ne vakciniše.

"Tri puta sam se vakcinisao i četvrti put ću, mislim da nije dovoljno odgovorno da se ne vakcinišete, ali neću voditi hajku protiv onih koji neće da se vakcinišu. Ne zbog glasova, nego zato što u tome pronalazim našu krivicu. Dopustili smo da nam društvene mreže različitim zavereničkim teorijama nametnu određene besmislene teme i rezultate, nismo uspeli da se izborimo sa time", kazao je Vučić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Upitan o situaciji sa kojom je Đoković suočen u Australiji, Vučić je rekao da je ponosan što je Beograd mogao "na profesionalan način da pomogne najboljem ili jednom od najboljih sportista Srbije svih vremena".

"Mi smo radili svoj posao, a naš posao je da pomažemo državljanima Srbije. Mi se dugo znamo, nikada to nisam zloupotrebljavao. Dugo ne persiramo jedan drugom, nisam siguran da je on saglasan sa svime što ja radim", kazao je Vučić.

Đoković je priznao da je prekršio pravila izolacije nakon što je prošlog meseca bio pozitivan na COVID-19, opisujući to kao "grešku u proceni".

Njegove aktivnosti se ispituju dok vlada Australije razmatra da li da ga deportuje.

'Očekujem da Vlada raskine sve ugovore sa Rio Tintom'

Vučić je rekao da očekuje da Vlada Srbije raskine sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto, ali i da je njegov stav da ne treba “podilaze narodu”.

"Ja mislim da će vlada da donese tu odluku. Mislim da bi trebalo da se donese moratorijum do kraja godine, kako država ne bi gubila šansu i novac", rekao je Vučić.

Britansko-australijska rudarska kompanija Rio tinto planira da u Srbiji izgradi rudnik litijuma, čemu se protivi veliki broj meštana u lozničkom kraju, na zapadu Srbije gde je planirana izgradnja rudnika, kao i brojne ekološke nevladine organizacije.

Projekat “Jadar” bio je povod za masovne proteste i blokade u više gradova širom Srbije.

Vučić je dodao da je na tu temu razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i da je rekao da država nema pravo da povlači ugovore jer za to treba da obezbedi novac.

"Morali bismo da idemo pred britanske i američke arbitraže ako odlučimo da raskinemo ugovore", naveo je Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 8. januara da je Vlada blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, ali je dodala da Vlada "nije za to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude protiv njihovih odluka".

'Ne mislim da su potrebne oštrije mere'

Na pitanje o uvođenju oštrijih mera u svetlu rasta broja novozaraženih korona virusom, Vučić je rekao da ne misli da su potrebne oštrije mere.

"Nemoguće je zaustaviti zaražavanje. Omikron je nemoguće zaustaviti", kazao je Vučić.

On je naveo da je Srbija u borbi protiv korona virusa našla najbolju meru - da je obezbedila vakcine i lekove, a da je neophodno da građani budu odgovorni.

U Srbiji je 12. januara ponovo zabeležen petocifreni broj novih slučajeva infekcije, a za petak, 14. januar je zakazana sednica Kriznog štaba Vlade Srbije, na kojoj će se razmatrati aktuelna epidemiološka situacija i eventualne nove mere.

'Srbija ne vodi politiku Republike Srpske'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 12. januara da se ne slaže sa sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele članu predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradu Dodiku.

Vučić je rekao da Srbija i Republika Srpska “nikada nisu bliže sarađivale”, ali da Srbija “ne vodi politiku Republike Srpske”.

“Ne moramo mi u svemu da se slažemo, Vlada Republike Srpske ima svoju politiku, mi imamo svoju. Ono što je naša obaveza, to je da pomažemo srpskom narodu i to je da pomažemo Republici Srpskoj. Imamo po tom pitanju i zakone, imamo naše prirodne obaveze na narušavajući integritet BiH što uvek naglašavam”, izjavio je Vučić.

SAD su 5. decembra donele proširenu listu sankcija za dela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodeće partije u bh. entitetu Republika Srpska.

'Radikalni nacionalizam u porastu u celom regionu'

“Rekao bih da je radikalni nacionalizam u porastu svuda u regionu, i to je slučaj u poslednjih nekoliko godina”, rekao je Vučić.

On je 12. januara posetio Priboj, grad na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo, nakon više incidenata tokom kojih je širena nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

“Srbi su naravno ogromna većina u Priboju, zato je naša odgovornost veća. Mi moramo da vodimo računa o komšijama muslimanima. Ogromna je razlika u broju, Dajte ljudi da pokažemo poštovanje prema tim ljudima, da ne budu u strahu”, rekao je Vučić.

On je takođe naveo da će pripadnici policije koji su pevali sporne pesme protiv Bošnjaka biti kažnjeni “u skladu sa svim odlukama nadležnog tužilaštva i postupka koji policija sprovodi”.

Tim povodom, kako je naveo tražio je izveštaj Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

'Povlačenje sa mesta predsednika SNS posle izbora'

Vučić je najavio povlačenje sa mesta predsednika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) “do maja ili juna”, kako je rekao odmah posle izbora.

“U maju ili junu svakako neko drugi će biti predsednik stranke koju vodim. Mi ćemo tu odluku doneti da li ću biti prvi na listi za republičke izbore u skupštini ili ću biti predsednički kandidat”, rekao je Vučić.

Predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u prestonici trebalo bi da se održe 3. aprila 2022.

Vučić je naveo da će biti nosilac liste na tim izborima poslednji put i da ima četiri kandidata za novog predsednika stranke, ali nije želeo da kaže njihova imena.

XS
SM
MD
LG