Dostupni linkovi

Vučić u Priboju: Moramo da živimo zajedno


Vučić tokom posete Priboju, u fabrici Flex Academy
Vučić tokom posete Priboju, u fabrici Flex Academy

"Mi moramo da živimo zajedno", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom svoje posete Priboju, gradu na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo.

Vučić je u Priboj došao u sredu, 12. januara, nakon više incidenata u prvim danima 2022. godine u kojima su vređani Bošnjaci.

"Mi moramo da živimo zajedno, ja sam Srbin, predsednik sam Srbije, ali ne mogu da zamislim da Priboj bude bez Bošnjaka i neće biti bez Bošnjaka. Ovo je njihova zemlja jednako kao i naša", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da će svi koji su odgovorni za bilo kakvo pravljenje problema i činjenje krivičnih dela biti sankcionisani.

"Ljudi koji su pevali da će 'Sjenica biti nova Srebrenica' ne samo da će biti kažnjeni nego će dobiti premeštaj iz Priboja. Vodi se disciplinski postupak i tužilac radi svoj posao. Vodi se postupak i protiv mladih lica koja su pevala 'pucaj u džamije'", naveo je Vučić.

"Svako ko pomisli da može da ugrozi nečiji život ili kuću, nečiju džamiju ili crkvu, imaće posla sa državom koja će vrlo nemilosrdno da reaguje", dodao je.

Poruke mržnje prema Bošnjacima u Priboju, koji je uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, uputili su pojedini neimenovani stanovnici tog grada, ali i policajci koji su na jednom privatnom veselju slavili uz pesmu koja veliča genocid u Srebrenici 1995. godine.

Država je, u prvim reakcijama, osudila incidente i najavila kažnjavanje počinilaca.


"Za nas je Priboj ispit jesmo li ili nismo ljudi", poručio je Vučić na dolasku u ovaj grad.

Predsednik Srbije je tokom obilaska Hasan-agine džamije poručio grđanima da se osećaju sigurno na svom ognjištu i u svojim kućama bez obzira kojoj veri da pripadaju.

"Niko vas neće dirati", rekao je.

Tom prilikom je efendija Harun Eminagić poručio svojim sunarodnicima da sav strah koji su imali prethodnih dana treba da prestane.

"Nakon lepih reči koje je prethodnih dana uputio Bošnjacima da su sigurni u Srbiji, danas je to i delom dokazao što je došao i doneo radosne vesti da su pravda i zakon jednaki za sve i da će svi vinovnici dodadašnjih slučaja biti sankcinisani", rekao je Eminagić.

On je vernicima preneo i da je Vučić naložio lokalnoj samoupravi u Priboju da ažuriraju pitanje lokacije za džamiju u tom gradu.

"Nama Bošnjacima je mesto u Priboju, u našoj Srbiji", poručio je Eminagić tokom obraćanja sa Vučićem.

Na kraju posete predsednik Srbije je obišao i manastir Svetog Nikole u Pribojskoj banji.

Vučić saslušao građane, privrednike i verske predstavnike

Vučić je prethodno tokom razgovora sa građanima, privrednicima i verskim predstavnicima, saslušao pitanja i probleme sa kojima su mu se obraćali.

Članovi porodica otetih i ubijenih u Sjeverinu i Štrpcima, zločinima koje su nad Bošnjacima počinile sprske snage tokom ratova 90-ih na prostoru bivše SFRJ, pitali su predsednika Srbije da li će država članovima porodica stradalih priznati status civilnih žrtava rata.

Vučić je tražio od saradnika da mu dostave informacije u vezi sa ovim pitanjem i obećao da će ih proslediti članovima porodica.

Nevladine organizacije u Srbiji zahtevaju od institucija Srbije da priznaju žrtve, pronađu posmrtne ostatke i obeštete porodice žrtava.

Vučić je tokom posete najavio da će Priboj dobiti gasovod na jesen što će, kako je rekao, omogućiti jeftinije grejanje i mogućnost privlačenja novih investicija. Takođe je obišao i dve fabrike u ovom kraju.

Vučić je pre dolaska u Priboj na svom Instagram profilu najavio da će biti u Priboju kako bi se "spustile narasle međunacionalne tenzije i preduzele konkretne mere".

XS
SM
MD
LG