Dostupni linkovi

Vučić: Dogovoreno uspostavljanje direktnog leta Beograda sa Kinom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 24. juna na konferenciji za novinare da je telefonom razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i da je dogovoreno uspostavljanje direktne avionske linije Beograda sa detinacijom u Kini, Pekingom ili Šangajem.

Kako je rekao, tom prilikom Srbija je ponovila svoju podršku politici "jedne Kine", a Kina podršku “očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije”. Kako je Radio Slobodna Evropa ranije izvestio, Srbija ne priznaje državnost Tajvana i smatra ga neodvojivim delom Kine.

Vučić je rekao i da je kineski predsednik prihvatio da ponovo dođe u Srbiju kada prođe pandemija, kako je naveo, što će se desiti do kraja godine ili početkom sledeće godine.

Kada je reč o odnosima u regionu, Vučić je rekao da će saradnja sa Severnom Makedonijom i Albanijom stalno rasti.

“Žao mi je što Albaniji i Severnoj Makedoniji nije dat datum za otpočinjanje pregovora jer mislim da je to nefer”, naveo je on.

Vučić je najavio da će 29. juna Srbija imati video konferenciju sa predsednicima Vlade Severne Makedonije i Albanije o unapređenju odnosa u okviru regionalne inicijative “Mali Šengen”.

On je rekao da očekuje da će doneti konačne odluke o zajedničkom delovanju protiv prirodnih nepogoda i brži protok robe, ljudi i kapitala.

“Ono što je za nas od ogromnog značaja je sistem radnih dozvola gde onaj koji dobije radnu dozvolu na teritoriji jedne od tri zemlje, imaće radnu dozvolu u sve tri zemlje. Time ćemo obezbediti više nedostajuće radne snage u Srbiji”, rekao je Vučić.

Vučić je odbacio tvrdnje da se Beograd meša u unutrašnju politiku Crne Gore i ocenio da je Rezolucija o Srebrenici, koju je usvojio crnogorski parlament u junu, za cilj imala da nametne žig sramote celom srpskom narodu.

XS
SM
MD
LG