Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Građani Albanije u Srbiju sa ličnom kartom


Zastave Srbije i Albanije


Vlada Srbije usvojila je odluku kojom se omogućava državljanima Albanije ulazak na teritoriju Srbije bez putne isprave, samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Ova odluka rezultat je potpisanog međudržavnog sporazuma između dve zemlje kojom će se olakšati protok ljudi, robe i kapitala i dodatno pružiti mogućnost za razvijanje dobrosusedskih odnosa zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je nakon sednice Vlade Srbije održane u četvrtak 19. novembra.

Navedeno je da se primenom ove odluke stvaraju dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje između dve države.

Bilateralni sporazum Albanije i Srbije o slobodnom kretanju građana samo sa ličnim kartama potpisali su premijeri Srbije i Albanije Ana Brnabić i Edi Rama 9. novembra preko video linka čemu je domaćin bio makedonski premijer Zoran Zaev.

Tada je održana i video konferencija "Mini Šengen", na kojoj su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama, potpisali su u oktobru 2019. godine, u Novom Sadu, deklaraciju o namerama o uspostavljanju "malog Šengena" između te tri zemlje.

Ubrzo su i ostale zemlje regiona pozvane da se pridruže.

XS
SM
MD
LG