Dostupni linkovi

AP: Vučić doliva ulje na vatru u Crnoj Gori


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa srpskim patrijarhom Irinejom krajem decembra
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa srpskim patrijarhom Irinejom krajem decembra

Američka novinska agencija AP je u današnjem tekstu o napetosti između Beograda i Podgorice i incidentima ocenila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavom odlaska u Crnu Goru "doliva ulje na vatru".

AP piše da je Crna Gora danas "najoštrije osudila agresiju na svoju ambasadu u Srbiji tokom protesta hiljada ultranacionalista, rekavši da su postupci fudbalskih huligana koji su ispaljivali rakete za vatromet i skandirali 'Zapalite je!' predstavljali napad na nezavisnosti te zemlje".

"Masa je ciljala na nečuvanu Ambasadu u Beogradu i pokušala da zapali crnogorsku zastavu tokom protesta u četvrtak zbog zakona o verskim pravima kojeg je crnogorski parlament usvojio prošlog meseca. Srbi kažu da taj zakon diskriminiše Srpsku pravoslavnu crkvu", piše AP.

Agencija prenosi da je crnogorski premijer, Duško Marković, na "Tviteru" ocenio da je napad na Ambasadu bio "necivilizovan" čin i "još jedan izazov nezavisnosti i slobodi njegove male zemlje".

Pošto navodi da se "Crna Gora odvojila od mnogo veće Srbije posle referenduma 2006. godine" i da se "otprilike jedna trećina od 620.000 građana te balkanske države izjašnjava kao Srbi i želi bliske veze s Beogradom", AP piše da "pro-srpski Crnogorci, na čelu sa Srpskom pravoslavnom crkvom i uz podršku državne propagande Srbije, svakodnevno održavaju protestne marševe protiv novog zakona o verskim pravima".

Dok oni govore da će "taj zakon omogućiti crnogorskoj državi da zapleni imovinu Srpske pravoslavne crkve, uključujući manastire, crkve i drugo", navodi AP, "crnogorska vlada je više puta negirala te tvrdnje".

AP dalje piše da je "dolivajući ulje na vatru u, kako izgleda, najnižoj tački odnosa bivših balkanskih saveznika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak najavio 'privatnu posetu' crnogorskim Srbima za pravoslavni Božić, koji se slavi 7. januara".

Vučić je, piše dalje AP, "optužio crnogorskog premijera za 'notornu laž' - da Ambasada u Beogradu nije bila zaštićena tokom nereda".

"Ne ugrožavamo mi nezavisnost Crne Gore, nego vi ugrožavate svete spomenike koji vam ne pripadaju", rekao je Vučić, prenosi AP.

Agencija dalje navodi da je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore danas pozvalo ambasadora Srbije da bi mu uložilo protest zbog, kako je navelo, "nesputanog nacionalističkog napada" na zastavu i Ambasadu.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, prenosi AP, rekao je da je ambasador Srbije "to odbio, jer je to pokušaj Crne Gore da krivicu za krizu između dve zemlje prebaci isključivo na Beograd".

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajsing Rajnke je takođe to komentarisala: "Šokirana sam snimkom oskrnavljene (hash) zastave Crne Gore na Ambasadi u Beogradu", rekla je ona.

AP prenosi da je ambasadorka SAD rekla i da je "napad na diplomatsku misiju apsolutno neprihvatljiv", a da se "razlike u mišljenjima moraju rešiti dijalogom, a ne nasiljem ili vandalizmom".

AP dalje piše da su "pripadnici iste srpske fudbalske navijačke grupe, poznate kao 'Delije', bili iza napada na ambasade zapadnih zemalja u Beogradu 2008. godine, kada je Ambasada SAD u Beogradu bila zapaljena, dok je policija stojala u blizini".

"Tada je ta grupa protestovala zbog proglašenja nezavisnosti bivše srpske pokrajine Kosovo", piše AP i zaključuje da su "Delije, što je srpski naziv za 'tvrde momke', poznate po bliskim vezama sa aktuelnom srpskom vladajućom nacionalističkom strankom i s tajnom policijom".

XS
SM
MD
LG