Dostupni linkovi

Vučić: Francusko-nemački predlog težak za Srbiju, ali ne odbijamo razgovor


Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta u Pragu, 6. oktobra 2022.
Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta u Pragu, 6. oktobra 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. oktobra da Srbija ne odbija razgovor, ali da je ono što je video iz francusko-nemačkog predloga "veoma teško za Srbiju".

"Ako bih morao u ovom trenutku da se odredim, nisu nam dali šansu. Nadam se da će u tom sledećem dokumentu bar da nam pruže priliku", rekao je Vučić na televiziji Prva.

U javnosti se pre oko mesec dana pojavila informacija da su Francuska i Nemačka liderima u Prištini i Beogradu dale predlog kako da reše dugogodišnji spor između dve zemlje.

Kosovo i Srbija od 2012. godine vode politički dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje Evropske unije (EU). Cilj je postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa, što se još nije desilo. Dijalog je u nekoliko navrata bio i prekidan.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost, koju Srbija ne priznaje.

Francusko-nemački predlog nije javno objavljen i ne zna se šta on tačno sadrži. Ambasade Francuske i Nemačke na Kosovu nisu potvrdile postojanje ovakvog dokumenta.

"Kada su mi prvi put došli predstavnici (nemačkog kancelara Olafa) Šolca i (francuskog predsednika Emanuela) Makrona, odbio sam da primim papir kao da sam znao, jer sam pretpostavio da će Albanci da ga objave. Meni je rečeno da je papir tajna. Svima je bilo jasno ko je prekršio dogovor", rekao je Vučić 20. oktobra.

On je naveo i da je video da postoji objavljeni plan iz albanskih medija.

Predsednik Srbije je istakao i da se nada da će verzija koju će dobiti od predstavnika zemalja Kvinte biti drugačija u odnosu na onu koja je objavljena u albanskim medijima.

Vučić je rekao i da ima raznih detalja koji se spominju u ponudama.

"Da Srbija dobije evropsku perspektivu, verujem čak kako vreme bude odmicalo da će oni biti spremni da nam ponude otvoren pristup EU, ali da se ne protivimo da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama", dodao je on.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da je postizanje sporazuma između Srbije i Kosova pitanje nedelja, a ne godina, Vučić je rekao da je to čuo u mnogo razgovora, ali da ne misli da je to realno, jer Priština treba da ispuni ono što je predviđeno Briselskim sporazumom - da formira Zajednicu srpskih opština.

Na pitanje novinarke da li je spreman da podnese ostavku, o čemu su pojedini mediji spekulisali, Vučić nije pružio konkretan odgovor, ali je naveo da bi to Srbiji "donelo šest do devet meseci".

"Ja više ne bih mogao da se kandidujem, ali nije važno, kupio bih vreme za svoju zemlju. Toliko sam toga izgradio i postigao, imam ogromnu podršku naroda, ali i ogroman pritisak. Svi ovi koji me napadaju znaju da sam spreman da se borim za svoju zemlju, da ću sve učiniti, ako je moja ostavka rešenje, nemam problem sa tim", naveo je on.

O sankcijama Rusiji

Srbija je kandidat za članstvo u EU, ali uprkos pozivima sa zapada odbija da uvede sankcije Rusiji.

Zvaničan Beograd usaglasio se sa nekoliko rezolucija u UN kojima se osuđuje invazija na Ukrajinu.

Vučić je naveo u izjavi 20. oktobra i da je Evropa potrebna Srbiji.

Predsednik Srbije je dodao i da će gledati da u svakom trenutku sačuva mir i čini sve u svrhu nacionalnih interesa.

"Kada sam govorio kakav nam se jadac (igra prim.aut) sprema, svi su mi se smejali. Kada sam rekao da će zbog Putinovih reči da se izvrši nikad veći pritisak na Srbiju, niste verovali. Posle su mi potvrdili i Šolc i Makron, svi. Da im se Putin svaki put pozivao na slučaj Kosova. Imate jednu stranu i drugu - sankcije Rusiji i ono što je za nas mnogo važnije, Kosovo i Metohija. Jedni kažu vidi ovi neće da uvedu sankcije Rusiji, oni nisu na našoj strani, a sve to koriste da bi vršili pritisak najviše zbog Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, u nekoliko navrata povukao je paralelu između Kosova i okupiranih delova Ukrajine, uprkos činjenici da je takozvane referendume održane u septembru međunarodna zajednica osudila.

Međunarodni sud pravde u Hagu je u savetodavnom mišljenju 2010. naveo da Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo.

Vučić je istakao i da se svi sve češće pozivaju na kosovski presedan, zbog čega Zapad želi što pre da reši pitanje Kosova.

"Pritisci na Srbiju će da rastu zbog toga što svi žele kraj te sage o Kosovu, da se ne bi mučili u odgovorima koje moraju da daju Rusima i svima drugima koji se pozivaju na to. Svi se sve češće pozivaju na kosovski presedan i stalo je zapadnim silama da reše to što pre. Neće birati načina i sredstva da do toga dođu", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je ocenio i da će Zapad morati da pregovara sa Rusijom.

"A pre toga moraju da reše pitanje Kosova. Kako da pregovaraju sa Putinom kad će on odmah da se pozove na pitanje Kosova? Da li je licemerno to što Zapad radi? Licemerno je. Da li je Rusija pogazila međunarodne pravne norme? Jeste. Ali ja to svima u lice kažem", naveo je Vučić.

On je poručio i da nije fer da se bilo ko iz Rusije ljuti na Srbiju jer je jedina zemlja koja se osam meseci nije pridružila nijednoj deklaraciji koja se tiče sankcija.

"Dokle god ne postoji egzistencijalna ugroženost za građane Srbije, nećemo uvoditi sankcije Rusiji", ponovio je Vučić.

Vučić je naveo i da je u Srbiji pre pet dana boravio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Kako je naveo, Gruško je u Srbiju došao da bi održao konsultacije sa ruskim ambasadorima iz celog regiona.

Vučić je potvrdio i da se Gruško sreo sa srpskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, a da on sa njim nije imao formalni susret, već radni doručak.

"Sve što kažem Amerikancima, kažem i Rusima. Jer ja imam jednu politiku za sve i da svima kažem istinu", naveo je Vučić.

Gruško je ruskim medijima 18. oktobra izjavio da bi Moskva bila razočarana ako bi joj Srbija uvela sankcije.

XS
SM
MD
LG