Dostupni linkovi

Vučić kazao da se Srbija drži sadašnjeg zaključka o sankcijama Rusiji


Aleksandar Vučić, Beograd, avgust 2022.
Aleksandar Vučić, Beograd, avgust 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 17. oktobra u Beogradu da "dok god budemo mogli da izdržimo, a da ne ugrozimo naše najvitalnije nacionalne i države interese, mi ćemo voditi politiku ustanovljenu zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost" koja se odnosi na sankcije o Rusiji.

"Kada ne budemo mogli, obratićemo se našem narodu, građanima, i reći zašto ne možemo", rekao je Vučić na svečanosti povodom 20 godina od osnivanja Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Mislim", dodao je, "da jasniju i konkretniju poruku ne možete da dobijete".

"A kada sam rekao da čak i tako pritisnuti, i tako i toliko ugroženi, svoju odluku promenimo i svoju politiku moramo da promenimo u skladu sa očekivanjima nekih ljudi, ja vam samo kažem da to ne bi trajalo duže od pet dana, potapšali bi nas po ramenu dva puta, izdali bi dva saopštenja, a onda bi krenuo nov pritisak i nova priča vezana za Kosovo i Metohiju", rekao je Vučić.

Srbija je nazadovala u procesu usaglašavanja spoljne politike sa EU, navodi se u izveštaju Evropske komisije od 12. oktobra u najnovijem godišnjem paketu proširenja.

Navodi se i da je stopa usaglašavanja "značajno" pala, sa 64 odsto koliko je obeležila prethodne godine na 45 odsto, zbog odbijanja Srbije da se usaglasi sa sankcijama Evropske unije Rusiji.

Rusija je pod sankcijama Zapada zbog agresije na susednu Ukrajinu. Srbija je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije pridružila tim sankcijama.

XS
SM
MD
LG