Dostupni linkovi

Završene konsultacije predsednika Srbije o budućem premijeru


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konsultacijama o budućem premijeru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konsultacijama o budućem premijeru

Predsednik Srbije Alekandar Vučić obavio je 18. jula u Predsedništvu Srbije treću i poslednju rundu razgovora sa predstavnicima parlamentarnih lista, kojima su se i završile konsultacije o budućem premijeru.

Vučić se najpre sastao sa predstavnicima koalicije NADA, predsednikom Nove demokratske stranke Srbije (NDSS) Milošem Jovanovićem i liderom frakcije Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), Vojislavom Mihailovićem.

Zatim je obavio razgovore i sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije, kao i delom koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, a na kraju i sa predstavnicima svoje, vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

NADA: Nećemo biti deo nove Vlade Srbije

Predstavnici koalicije NADA saopštili su posle današnjih konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o mandataru da neće biti deo nove Vlade, navodeći da očekuju da će to biti "stara-nova" vlada.

Obraćajući se novinarima ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, lideri te koalicije reki su da zameraju vlastima što je "suviše popustljiva prema Zapadu", navodeći kao primer da Beograd nema jasnu spoljnopolitičku poziciju.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Miloš Jovanović kazao je da nije siguran da Srbija danas ima "siguran put i ciljeve" iako se kako je rekao, suočava sa ozbiljnim izazovima.

"Pitao sam predsednika Aleksandra Vučića koji su ciljevi ali nisam dobio odgovor koji me potpuno zadovoljava", kazao je Jovanović ali i dodao da ne raspolaže "svim parametrima" i da mu je kao opozicionaru, nekad lakše da kritikuje nego da je u vlasti.

Predstavnici koalicije NADA su naveli i da Srbija može da sarađuje sa EU, ali to ne može da povlači članstvo u Uniji, te da Srbija ne sme da uvede sankcije Rusiji. Takođe usprotivili su se održavanju Parade ponosa u septembru u Beogradu jer to kako su ocenili, razara tradicionalne porodične vrednosti.

Za kraj, najavljen je i razgovor sa predstavnicima liste oko Vučićeve vladajuće Srpske naprede stranke, Kojima će konsultacije za budućeg mandatara Vlade biti zvanično završene.

Dačić: Nastavljamo saradnju sa SNS

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da je tokom današnjih konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o mandataru za sastav nove Vlade, postignut "visok nivo saglasnosti" o odnosima SPS i SNS i o potrebi nastavka saradnje.

Dačić je novinarima ispred Predsedništva Srbije rekao da sa Vučićem nije razgovarao o kadrovskim rešenjima već da su "načelno" razgovarali o potrebi nastavka saradnje SPS i SNS.

"Ponosni smo na rezultate koje smo postigli za ovih 10 godina saradnje", kazao je Dačić koji je na konsultacije došao sa koalicionom partnerom iz Jedinstvene Srbije, Draganom Markovićem Palmom.

Lider SPS i predsednik skupštine Srbije je ocenio da je "realno" da konstitutivna sednica novog skupštinskog saziva bude održana tokom ili krajem naredne nedelje iako je krajni rok za održavanje sednice 4. avgust.

Đilas: Neprirodno bi bilo da budemo deo ove vlasti

Nakon socijalista na razgovorima su bili i predstavici dela liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, a u delegaciji su pored Marinike Tepić, i Dragana Đilasa (Stranka slobode i pravde) bili i Pavle Grbović (Pokret slobodnih građana) i Janko Veselinović (Pokret za preokret).

"Neprirodno bi bilo da budemo deo vlasti. Nikada nećemo biti opozicija Srbiji. Naša ideja je bolja i demokratskija Srbija" rekao je Đilas ispred Predsedništva nakon konsultacija za mandatara nove vlade Srbije.

On je dodao da je ta koalicija predsedniku iznela zamerke na prethodne vlade i da je jedan od glavnih prioriteta da parlament bude mesto debate.

"Razgovor je bio pristojan. Radićemo na pokušaju bolje komunikacije dve Srbije. Da se na sednici debatuje. Suština bavljenja politikom je da Srbiji bude bolje", rekao je on.

Na aprilskim izborima, na listi Ujedinjeni za pobedu Srbije bili su i Narodna stranka i Demokratska stranka, koje su ranije saopštile da se neće odazvati pozivu, dok su iz Stranke slobode i pravde najavili dolazak.

Poslednji su u zgradu Predsedništva ušli predstavnici liste Srpske napredne stranke, funkcioneri SNS Darko Glišić i Miloš Vučević, kao i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin i lider Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, Milan Krkobabić.

Kako je ranije najavio predsednik, rezultate pregovora sa predstavnicima parlamentarnih listi, Vučić će objaviti u toku dana u obraćanju javnosti.

Vučić je konsultacije počeo 14. jula, kada se odvojeno sastao sa predstavncima Koalicije Albanaca doline, Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu) i Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić.

Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina nije došla na konsultacije.

Dan kasnije, Vučić je obavio konsultacije sa Savezom vojvođanskih Mađara, strankom Zavetnici i koalicijom oko Dveri.

Pre početka konsultacija, iz koalicije Moramo i Pokreta ne davimo Beograd saopštili su da se neće odazvati pozivu na konsultacije.

XS
SM
MD
LG