Dostupni linkovi

Lider socijalista kaže da Srbija treba da gleda svoje interese


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i predsdnik Skupštine Srbije, Ivica Dačić izjavio je 22. maja, povodom neuvođenja sankcija Rusiji, da Srbija "treba da gleda svoje interese" i da "razlozi za neuvođenje sankcija moraju biti racionalni".

"Mi imamo nekoliko ključnih nacionalnih interesa, a pitanje je šta dobijamo, a šta gubimo sankcijama. Mislim da je naše rukovodstvo u odlukama našlo pravu meru - osuda rušenja teritorijalnog integriteta, ali i neuvođenje restriktivnih mera. Pitanje sankcija nije samo pitanje odnosa prema Rusiji", rekao je Dačić za televiziju Pink u nedelju uveče.

On je ocenio da će se vršiti veliki pritisak na predsednika Republike Aleksandra Vučića, navodeći da će Srbiju uslovljavati, ali da je pitanje šta Srbija politički dobija time.

"Kandidati smo za članstvo u EU i pitanje je kada ćemo postati članica. Pitao sam sto puta šta je njihov predlog za Kosovo. Ako uvedemo sankcije Rusiji, izgubićemo rusku podršku, a čiju ćemo dobiti? Ničiju", tvrdi lider SPS.

Dačić je u više navrata od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara izjavljivao da Srbija ne bi trebalo da se priključi međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

Srbija se do sada nije priključila sankcijama Evropske unije protiv Rusije, ali su predstavnici Srbije u Ujedinjenim nacijama (UN) 7. aprila glasali za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izveštaja o zverstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

Takođe, Srbija je 2. marta potpisala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom se izražava zabrinutost zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Dačićeva stranka je od 2012. godine koalicioni partner Srpske napredne stranke (SNS), na či-jem čelu je predsednik države Aleksandar Vučić, koji je 3. aprila osvojio drugi mandat na tom mestu.

XS
SM
MD
LG