Dostupni linkovi

Završene konsultacije kod predsednika Srbije o novoj vladi


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na razgovoru sa predsednikom Partije za demokratsko delovanje Šaipom Kamberijem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na razgovoru sa predsednikom Partije za demokratsko delovanje Šaipom Kamberijem

Nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima tri manjinskih lista u Predsedništvu Srbije, 14. jula je završena prva runda konsultacija o mandataru nove vlade.

Nakon predsednika Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, koji je predstavnik Koalicije Albanaca Doline, Vučić je razgovarao i sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovim (lista "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani"), kao i sa predsednikom Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usamom Zukorlićem (lista "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja").

Na razgovor je bila pozvana i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, ali je ta stranka odlučila da se ne odazove pozivu, preneo je portal N1.

Kamberi posle razgovora sa Vučićem

Nakon izlaska iz Predsedništa Srbije, Kamberi je ponovio stav da za listu Koalicija Albanaca Doline nije interes niti prioritet da bude deo Vlade Srbije.

Koalicija Albanaca Doline imaće jedan mandat u budućem sazivu parlamenta.

Kamberi je rekao novinarima da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi još nisu integrisani ni na lokalnom nivou državnih inistitucija, niti regionalno.

Šaip Kamberi nakon razgovora sa predsednikom Srbije
Šaip Kamberi nakon razgovora sa predsednikom Srbije

"Naš zahtev je da se integracijama krene odozdo a ne sa vrha vlade", rekao Kamberi, a prenela agencija Beta.

Na svom Fejsbuk nalogu Kamberi je napisao da su glavni zahtevi njegove liste na razgovoru sa predsednikom bili "sprovođenje sporazuma za Dolinu (Plana od sedam tačaka), promena zakona za manjine i fond za razvoj".

Kamberi je u ranijim izjavama za medije izjavio da će u razgovoru insistirati na sprovođenju "Plana od sedam tačaka", koji je Vlada Srbije usvojila 2013. godine, i kojem se navode brojni problemi sa kojima se suočava albanska nacionalna manjina u Srbiji, poput ekonomske integracije Albanaca, priznavanja diploma, da se ne upotrebljavaju uvredljivii izrazi prema njima.

Na pitanje da li će prihvatiti bilo kakvu ponudu za učešće u vlasti, poput mesta pomoćnika ministra ili državnog sekretara, Kamberi je odgovorio da Albance ne zanima vlast po svaku cenu.

Žigmanov posle razgovora sa Vučićem

Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), posle sastanka sa Vučićem je izjavio da je ta stranka "iskazala spremnost" da bude deo institucija u kojima se donose odluke i da pruži "doprinos" demokratskom razvoju Srbije.

Žigmanov je novinarima rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao "načelno" i dodao da je razumeo da će predsednik kasnije izaći s predlogom o konkretnim rešenjima za učešće u novoj Vladi, prenela je agencija Beta.

Upitan šta bi ohrabrilo DSHV da bude deo nove Vlade, Žigmanov je naveo da je najpre potrebno da vide u kom će pravcu Srbija ići i u kom segmentu bi bili u prilici da doprinesu razvoju zemlje.

"Vučiću smo predstavili našu platformu. Ohrabrilo me je to što je predsednik rekao da bi buduća Vlada trebalo da uključi i predstavnike nacionalnih zajednica", kazao je lider DSHV.

Zukorlić o razgovorima sa Vučićem

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić izjavio je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o budućem mandataru, da SSP ima "korektne odnose sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i želi da nastavi sve ono što su započeli u prethodnom mandatu i nešto novo značajno posebno za Sandžak".

"Mi ćemo prihvatiti svaku ponudu koja će nam omogućiti da realizujemo program SPP", rekao je Zukorlić, navodeći da su kontakti sa SNS stalni i da će se nastaviti.

Na pitanje o konkretnim rešenjima, on je odgovorio da se razgovaralo o brojnim opcijama o čemu će javnost u narednom periodu više znati, kao i da su zainteresovani "za pozicije kako po dubini, tako i u vrhu vlasti".

"Princip naše stranke je da mi govorimo o konkretnim stvarima tek kad se dogovorimo i to bude u finišu", rekao je Zukolić, navodeći da je razgovor sa Vučićem bio dug i konstruktivan.

Zukorlić je rekao da im je Vučić preneo informaciju da se za Sandžak planiraju ozbiljni, konkretni projekti koji će doprineti dizanju standarda na tom prostoru.

"Ništa ne podiže standard kao što je autoput, budući aerodrom i veliki slični infrastrukturni projekti. Kao i kliničko bolnički centar i slično", naglasio je Zukorlić.

Vučić će nastaviti konsultacije i u naredna tri dana.

Šta predstoji?

Kako je Dnevni list preneo 10. jula, stranke sa liste Ujedinjeni za pobedu Srbije nisu jedinstvene po pitanju odlaska na konsultacije kod predsednika Srbije oko buduće vlade. Iz te koalicije, stranke koje su rekle da se neće odazvati razgovorima su Demokratska stranka i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Pored njih proevropska koalicija "Moramo" saopštila je ranije da sa predsednikom o sastavu Vlade neće razgovarati.

Kakvi su bili izborni rezultati?

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) je na izborima 3. aprila osvojila ubedljivo najviše glasova i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima.

Međutim prvi put neće imati dovoljno poslanika da sami formiraju većinu u Skupštini, zbog čega su prinuđeni da je praviti u koaliciji sa još nekom od stranaka.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je 11. jula rešenje o dodeli mandata poslanicima Skupštine Srbije. Od ukupno 250 poslanika u Parlamentu Srbije, najviše odnosno 120 poslanika imaće koalicija okupljena oko vladajuće Srpske napredne stranke.

Opoziciona koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 38 mandata, Socijalistička partija Srbije 31 mandat, a proevropska koalicija Moramo će imati 13 poslanika.

Desno orjentisana koalicija NADA će u Skupštini imati 15 poslanika, dok će desničarske stranke Dveri (Patriotksi blok) i Zavetnici imaće po 10 poslanika.

Savez vojvođanskih Mađara imaće pet poslanika, Stranka pravde i pomirenja tri, koalicija Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, dok će jedan mandat imati Koalicija Albanaca Doline.

XS
SM
MD
LG